19 znakova da vam je veza umrla

raskid
Foto: Xosé Bouzas / AFP / Profimedia

Svaka veza ima uspone i padove i to je normalno. Ali ako se već duže vreme u vašoj vezi ne osećate dobro, možda bi trebalo da razmislite šta to znači.

Nijedna veza ne dolazi bez izazova, pa kako onda znati kad je stvarno gotovo? Psihoterapeut Megan Bruno i psihoanalitičar Babitom Spineli otkrile su za portal mindbodygreen odgovor na to pitanje. Izvdojile su znakove koji mogu da upućuju na to da je vašoj vezi došao kraj.

Neprestano se svađate

Ako veza nije dobro počela, parterima može biti teško da pronađu zajednički jezik i osećaj povezanosti. Kao posledica toga svađe mogu da postanu česte.

Previše ste ravnodušni

S druge strane, ako vam se nikada ne svađa, to može da bude pokazatelj ravnodušnosti i nepažnje. Kada jedna ili obe strane više ne žele da rade na vezi, to je veliki znak da je vezi došao kraj.

Često osećate da vam treba predah

U vezi bi trebalo da se osećate ispunjeno i ugodno. Veza koja će se verovatno završiti često je ona u kojoj jedan ili oba partnera osećaju potrebu za predahom.

Maštate da ste slobodni

Uz želju za predahom, možda maštate o tome da ste slobodni ako vaša veza nije onakva kakvu želite. Iako je normalno ako to ponekad poželite, ukoliko neprestano mislite o samostalnom životu, to je znak da vas trenutna veza ne ispunjava.

Nedostaje intime

Prirodno je da parovi prolaze kroz uspone i padove u svom seksualnom životu. Ali ako je vaša intima znatno oslabila i ne radite ništa po tom pitanju, to je znak da više ne tražite užitak.

Prestali ste da pomažete jedno drugom

Zdrave veze ne samo da podržavaju već uključuju kompromise i napore da jedno drugome pomognete. Dakle, još jedan znak da je vaša veza blizu kraja je kada ne želite da se žrtvujete ili da činite nešto kako biste zadovoljili potrebe ili želje partnera, kaže Spineli.

Sabotirate svoju vezu

Ako jedan ili oba partnera žele da okončaju stvari, ali ne znaju kako, mogu da pokušaju da sabotiraju vezu, napominje Bruno. To može da izgleda kao promena u ponašanju, očekivanja koja se više ne ispunjavaju, a osoba koja stalno zezne pokazuje malo griže savesti ili želje za ispravljanjem ili poboljšanjem stvari.

Izbegavate jedno drugo

Još jedan znak da je veza došla kraju je kada namerno izbegavate da provodite vreme zajedno i kontinuirano dajete prednost drugim aktivnostima ili prijateljima nego partneru.

Ne možete da zamislite zajedničku budućnost

Jedna ogromna komponenta trajnih veza je zamišljanje zajedničke budućnosti. Kada partneri više ne mogu da zamisle zajedničku budućnost ili se njihovi pogledi na budućnost ne podudaraju, vezi može da dođe kraj – objašnjava Spineli

Pročitajte još:

Ne dovodite partnera više u svoje društvo

Kada ste bili srećni zajedno, verovatno ste bili uzbuđeni i nestrpljivi da partnera upoznate s vašim prijateljima ili porodicom. Ako veza počne da se raspada, verovatno više nećete hteti da ga dovodite u svoje društvo.

Želite različite stvari

To često može da bude početak kraja vaše veze. Možda jedno od vas želi decu, a drugo ne, ili je jedno religiozno, a drugo ne, kaže, Bruno. Neke stvari mogu da se srede kompromisom, ali druge jednostavno ne mogu.

Postoji ogorčenost

Kako problemi unutar odnosa počnu da se gomilaju, pa čak i ako postoji komunikacija oko njih, ogorčenje i dalje može da raste. Bruno napominje da prezir jedno prema drugom nikada nije dobar znak, pogotovo ako je dosledan.

Ne nedostaje vam

Zdrava količina samostalnog prostora i vremena važna je u vezama, ali ako nakon dužeg perioda razdvojenosti ne osećate da vam partner nedostaje, to je znak da treba da prekinete tu vezu.

Prisutnost partnera vas iscrpljuje

Veza bi trebalo da vam prija. Ako se osećate emocionalno i fizički iscrpljeno duže vreme sa svojim partnerom, to je znak da je veza gotova ili treba da bude gotova.

Ne podržavate jedno drugo

Bez obzira na to da li se osećate loše ili slavite nešto uzbudljivo, imati partnera koji će vas podržati i ohrabriti jedan je od stubova svake dobre veze. Ako ne želite da vaš partner bude uz vas kada vam je teško ili kada nešto slavite, to je znak nepovezanosti.

#related-news_0

Loše se ponašate jedno prema drugom

Ako ne poštujete svog partnera ili se svesno loše ponašate jedno prema drugom, to ukazuje na nedostatak saosećanja i takva veza nije dobra.

Nedostaje poverenja

Možda su neki problemi u vezi proizašli iz okolnosti poput nevere ili laži. Ako je to slučaj, to se stvari može popraviti radom i komunikacijom. Ali kao što Spineli objašnjava, ako ne budete mogli da oprostite i obnovite to poverenje, vezu će biti neverovatno teško sačuvati.

Smeta vam sve što radi

Ako vaš partner ne može ni da izduva nos a da se ne osećate neobjašnjivo ljuto, nešto definitivno nije u redu.

Veza deluje beznadežno

Ako nema nade da se stvari mogu poboljšati, to je znak da je gotovo. Da bi dvoje ljudi rešili svoje probleme, oboje moraju da budu voljni i sposobni da rade na tome.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram