10 zlatnih pravila za zajednički život tokom razvoda koja smanjuju tenziju i vama i deci

Šakira
Foto: Exclusivepix Media / Zuma Press / Profimedia

Mnogi parovi su primorani da žive zajedno dok se razvode.

Neki brakovi se završavaju jer supružnici više ne mogu da žive zajedno. To se može desiti iz različitih razloga: izbledela osećanja, nedostatak međusobnog razumevanja ili poštovanja, promenjeni pogledi i planovi za život,… Ali šta ako tokom procesa razvoda oni odluče ili moraju da nastave da žive zajedno?

Postoji li šansa da ostanu razumni? Odgovor je lak – uvek postoji šansa za to ukoliko se držite ovih 10 pravila.

Objasnite sve svojoj deci

Foto: Marc Calleja / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako mislite da deca žive u svom malom svetu sa dugama i jednorozima i ne vide ništa oko sebe, grešite. Čak i u ranoj mladosti, oni mogu primetiti promene u ponašanju svojih roditelja.

Stoga, pre nego što čuju da pričate o razvodu (ili još gore, da vičete jedno na drugo) i sami donesu zaključke, bolje je da im date objašnjenje koje odgovara njihovom uzrastu.

Recite svom detetu o razvodu na način koji može da razume i objasnite koliko će ovaj proces trajati. Pokušajte da napravite detaljan plan kako će njihovi životi biti uređeni tokom ovog perioda. To će dati osećaj samopouzdanja i stabilnosti, koji su ključni za dete čiji roditelji prolaze kroz razvod.

Napravite dobar raspored

Supružnici sa decom treba da odluče kako žele da dele obaveze u vezi sa podizanjem i brigom o svojoj deci. U idealnom slučaju, trebalo bi da napravite raspored ko će pokupiti i odvesti vašu decu u školu i iz škole, i ko će im pomoći oko domaćih zadataka, vannastavnih aktivnosti itd.

Takođe možete odrediti kada će svako od vas moći da provede vreme sa svojom decom. Ovaj raspored može poslužiti kao osnova za dalji plan poseta.

Organizujte se

Ako budući bivši supružnici planiraju da žive u istoj kući tokom razvoda, trebalo bi da reše svakodnevne probleme. Zajednička rutina može biti jedna od najvažnijih stvari za miran život supružnika i njihove dece u takvoj situaciji.

Za početak, organizujte svoj prostor i odlučite gde će se stvari svake osobe čuvati. Možete čak i da razgovarate kada će svako od vas koristiti mašinu za pranje veša, čistiti, ići u kupovinu itd.

Često takve trivijalne stvari izazivaju najveće svađe. Razgovaranjem o svim ovim pitanjima umnogome ćete olakšati život tokom razvoda.

Poštujte lični prostor

Kada podelite sobe u svojoj kući i tamo premestite svoje lične stvari, možete kreirati sopstvene odvojene prostore. Možda je teško prihvatiti da neki delovi kuće više nisu „vaši“, ali je od vitalnog značaja da se pridržavate utvrđenih granica i poštujete ih. To će stvoriti osećaj stabilnosti i može vam pomoći da se manje viđate.

Morate prihvatiti ovaj novi način života i shvatiti da ste, iako živite zajedno dok se razvodite, odvojeni pojedinci. Ova osoba više nije vaš partner, već komšija. Trebalo bi da naučite da poštujete jedni druge.

Dogovor o finansijama

razvoid
Koji to parovi imaju najveće šanse za uspeh, Foto: Rolandas Misius / Alamy / Alamy / Profimedia

Pitanje finansija je veoma osetljivo. Ipak, ne treba ga zaobići jer svađe oko novca mogu da se dešavaju često.

Prvo, morate da razumete kako je bilo pre nego što ste odlučili da se razvedete. Ponekad jedan od supružnika ili zarađuje više ili je jedini koji zarađuje, dok drugi sve svoje vreme i energiju posvećuje porodici i podizanju dece. U tom slučaju, supružnik koji zarađuje može odlučiti da preuzme finansijske obaveze dok drugi supružnik ne nađe posao.

To je samo jedan od mogućih scenarija. Dakle, dva supružnika treba otvoreno da razgovaraju o svojim finansijskim mogućnostima i da naprave realan budžet koji će zadovoljiti obe strane.

Ne dovodite novog partnera u dom

Čak i ako oboje osećate da ste spremni da izlaze s drugim ljudima, ne bi trebalo da dovodite svoje „nove prijatelje“ u kuću u kojoj živite zajedno dok čekate da se razvod okonča. U nekim državama se takav odnos može smatrati preljubom.

Pošto je bračno neverstvo jedan od razloga za razvod braka, sudija to može uzeti u obzir prilikom odlučivanja o starateljstvu nad decom. U nekim situacijama, afere pre razvoda mogu uništiti odnos između supružnika, čineći njihov zajednički život stresnijim.

Pored toga, dovođenje kući nekoga sa kim izlazite može izazvati psihološku traumu vašoj deci.

Izbegavajte seks sa (bivšim) suprugom

Spavanje zajedno tokom razvoda retko je dobra ideja. Iako vam se čini da vam intimnost može pomoći da se oslobodite usamljenosti, velike su šanse da bi to moglo učiniti situaciju još čudnijom i izazvati nepotrebne komplikacije.

Štaviše, ako jedan od supružnika i dalje ima osećanja prema drugom, seks može dati lažnu nadu.

Prestanite da slavite praznike zajedno

Božić, Dan zahvalnosti i godišnjice više ne bi trebalo da budu praznici koje slavite zajedno. Naravno, ako imate decu, neki praznici, uključujući njihove rođendane, biće delimično podeljeni. Podelite praznike i napravite funkcionalan i fer raspored.

Procenite situaciju

Nakon što ste razgovarali o svim aspektima zajedničkog života tokom razvoda, odredite vremenski okvir za procenu kako svi dogovori koje ste postigli funkcionišu u praksi. Možda ćete posle prvog perioda suživota videti potrebu da napravite neke promene. Pregovarajte o njima sa svojim supružnikom.

Sjajno je ako možete pronaći način koji odgovara svakoj strani. Međutim, ako vidite da to donosi više štete nego koristi, ne treba da terate sebe ili svog supružnika na patnju. Prvo, to će dovesti do nepotrebnog stresa tokom procesa razvoda. Drugo, možete potpuno pokvariti odnos između vas dvoje.

Vodite računa o sebi

Život u istoj kući tokom razvoda može izazvati i emocionalnu i fizičku nelagodu. Zbog toga je od ključne važnosti da se dobro brinete o sebi.

Pokušajte da nađete vremena za bavljenje sportom, po mogućnosti van kuće. To će vam pomoći da se održite u formi i provodite manje vremena u istom prostoru sa svojim bivšim. Posetite prijatelje, pogledajte film, pročitajte knjigu ili radite šta god želite da biste se odvukli od situacije, prenosi yourtango.

***

Bonus video: Žena ženi nije vuk

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram