10 razloga zašto parovi prestanu da imaju seks

Par seks
Zašto parovi prestanu da imaju seks, Foto: Old Boy's Club / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Gubitak intime u vezi može da bude poražavajuć. Ipak, iako je evidentno da i kod nas parovi koji su dugo zajedno, sve češće gube seks drajv, o tome se malo i retko otvoreno priča.

Zahvaljujući mnogima koji su imali hrabrosti da se izjasne šta je problem u njihovom seksualnom životu, sada imamo listu najčešćih razloga zašto parovi prestanu da imaju seks. Možda vam ako prečešljate dobro ovaj spisak, postane jasnije šta se dešava u vašoj vezi. A, možda vas i ohrabri da porazgovarate sa svojim partnerom, jer ukoliko bismo svi ćutali – retko ko bi bio zadovoljan, piše Psychology Today.

Plašite se šta ćete čuti od partnera

Mnogi se plaše odgovora na pitanje što im je seksualni život u krizi, ali i saznanja da svom partneru možda više nisu privlačni. Možda saznaju i da njihov partner ima bogat seksualni život van njihove veze. Tu je naravno prisutan strah od napuštanja. Kada sve to uzmemo u obzir, vrlo je jasno zašto je nekome teško da postavi ključna pitanja.

Postali ste kao poslovni partneri

Veza je možda postala više kao biznis partnerstvo u kojem par zajedno radi na održavanju životnog stila koji im je potreban ili koji žele. Romantika i seksualnost su verovatno davno napustili taj aranžman. O novcu se razgovara, ali o seksu ne.

Premor

Svi znamo da ovo utiče na želju za seksom. Ako uz posao još pazite i na decu ili na starije roditelje, seks verovatno zauzima vrlo nisko mesto na lestvici prioriteta. Teško je i razmišljati o tome, a još teže imati ga ako parovi nemaju preostale energije u sebi.

Ne osećate se dobro po pitanju svog izgleda

Tokom godina, velika je verovatnoća da vam se i telo promenilo. Možda je do promene došlo nakon porođaja, godina, nedostatka fizičke aktivnosti, nezdravog režima ishrane ili piva-dva nakon posla. Šta god da je razlog, retko ko kome smeta njegovo telo, želi da se skine pred nekim ko ih je video i u boljem izdanju, zar ne?

Osećaj nelagode

To se može odnositi na bilo koga, ali ovo je najčešće problem kod žena u menopauzi koje su zabrinute zbog suvoće i bola tokom odnosa. Mnoge žene je nažalost sramota i oklevaju da o tome razgovaraju sa svojim ginekolozima, a kamoli sa svojim partnerima.

Dosada

Jednostavno rečeno, ako vam je seks postao rutinski i uvek isti – verovatno ne zvuči više toliko privlačno. Na kraju krajeva, ko želi da radi istu stvar iznova i iznova? A vi? Mislite li da vaš partner to želi?

Nedostatak poverenja nakon prevare

Neki parovi se pomire nakon afere. Posle toga nedostatak poverenja i dalje može da predstavlja problem koji stoji na putu do spavaće sobe. Važno je te probleme razrešiti, jer ko želi da bude intiman i ranjiv sa partnerom kome ne veruje?

Loša higijena

Možda je partner prestao da se tušira ili pere zube pred spavanje. Ovo je takođe vrlo opipljiva tema. Tako da je potpuno razumljivo ukoliko zbog toga više nema seksualne hemije.

Nakupljen bes

Ovo je vrlo bukvalan i svima jasan problem. Osoba koja je ljuta na svog partnera verovatno ne želi fizičku bliskost sa njim. Vrlo je važno da parovi svoje razloge za bes i ljutnju razreše, inače će se to razliti u mnoge segmente njihovih života. Seksualni život će verovatno primiti jak udarac.

Ne slažete se po pitanju vaspitanja dece

Ovo je vrlo čest problem u brakovima. Jedan roditelj sve dozvoljava dok drugi ima ulogu autoriteta. Ovo je stres za celu porodicu, pa tako i za bračni odnos. Ako se stalno svađate oko toga kako je najbolje da vaspitavate svoju decu, vrlo verovatno se nećete prepustiti strasti. A iz strasti ste ih napravili. Kakva šteta, i kakva ironija.

***

Bonus video: