Zašto su nam neophodne tablete gvožđa?

tablete gvožđa
Foto: - / PhotoAlto / Profimedia

U odbrani organizma od mikroba, bakterija i virusa, presudnu ulogu ima imuni sistem. Koje god da smo životne dobi i kakve god da su individualne karakteristike našeg organizma, bez dovoljnog unosa vitamina i minerala on neće dobro funkcionisati.

Gotovo da ne postoji osoba kojoj bar neki vitamin ili mineral ne nedostaje u organizmu. To u mnogome zavisi od naših navika, od načina ishrane, ali i od podneblja na kome živimo (jednostavno nekih vitamina i minerala nema dovoljno, dok drugih ima u izobilju). Iz tog razloga je ponekad nemoguće da se samo kvalitetnim načinom života obezbedi stabilan imuni sistem, već je neophodno dodati i suplemente.

Koji su neophodni vitamini za imunitet?

Ne postoje vitamini koji su vodeći u formiranju jakog imunog sistema. Jednostavno, koji god vitamin za imunitet da nedostaje u organizmu, to će se odraziti na naše zdravlje. Svejedno, nije zgoreg podsetiti da su vitamini za imunitet: vitamin A, B2, B6, vitamin C, vitamin D3, E vitamin, … Svi ovi vitamini za imunitet mogu se putem pravilne ishrane i samo preko hrane u dovoljnoj meri uneti u organizam.

Na našem podneblju ima dovoljno namirnica svih vrsta koje sadrže dovoljno vitamina za imunitet. Međutim, to baš nije slučaj i sa dodatnm elementima koji potpomažu dejstvo vitamia za imunitet. Ono čega nema dovoljno u regiji u kojoj živimo su selen i cink, a prema broju obolelih slučajeva, zaključuje sa da za njima ne zaostaje ni gvožđe. S obzirom na to da su oni od presudnog značaja za pravilno funkcionisanje našeg imunog sistema, neophodno je dodati ih preko suplemenata.

Kako gvožđe utiče na održanje jakog imuniteta?

Gvožđe ima važnu ulogu u prenosu kiseonika do ćelija. Na taj način se jača imuni sistem i čuva telo. Hrana koja je bogata gvožđem je: crveno meso, riba, džigerica, pasulj, lisnato zeleno povrće, kopriva, smokva, ovas… Međutim, usled neizbalansirane ishrane neretko su naši depoi gvožđa u organizmu poluprazni. Tom problemu može podleći bilo ko, ali naročitu potrebu za gvožđem imaju žene tokom ciklusa ili u trudnoći i deca u razvoju.

Nedostatak gvožđa se ogleda u oslabljenom imunitetu, a odražava se preko simptoma kao što su konstantna ili česta malaksalost, iscrpljenost, vrtoglavice, oslabljen apetit, gubitak težine, bledilo lica,… Zbog nestanka hemoglobina ili eritrocita, može doći do pojave anemije. Najveći je problem što se teško i sporo usvaja i vezuje u organizmu, pa se, preko same ishrane depoi gvožđa vrlo sporo pune. Iz tog razloga je neophodno, uz preporuku lekara, uz balansirani ishranu, uključiti i suplemente, tj. tablete gvožđa.

Kako i kada koristiti tablete gvožđa?

Preporučene dnevne doze gvožđa zavise od starosne dobi, od pola i individualnog stanja organizma, a iznose između 8 i 30 miligrama. Uz preporuku lekara ove doze mogu da se koriguju, tj. pojačavaju preko unosa tableta gvožđa. Tablete gvožđa je najbolje konzumirati ujutru, na prazan želudac, ali, ukoliko osetite stomačne smetnje, možete ih uzeti uz mesni obrok ili sa namirnicama i pćem koje je bogato C vitaminom. Lekar će proceniti koliko je vremena potrebno da koristite tablete gvožđa. U specifičnim slučajevima tablete gvožđa se prepisuju u sklopu hronične terapije, sa povremenim pauzama od suplementacije.

Ukoliko je nedostatak gvožđa kod vas trenutan, vrlo brzo ćete, nakon konzumacije tableta gvožđa osetiti podboljšanje – bolja koncentracija, svežiji izgled, bolji apetit, stabilnost sna, odsustvo malaksalosti.

BONUS VIDEO: Biljke za jačanje imuniteta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram