Zašto sir ne treba služiti na tanjir direktno iz frižidera

sir
Foto: Tanveer Badal / ImageSource / Profimedia

Da bi sir imao bolji ukus, treba izbeći neke greške.

Sir je u svim svojim nebrojenim, raznolikim varijantama prava poslastica za nepce: od dimljenog, pa preko slatkog do ljutog i aromatičnog, tu je sve ono zbog čega ti srce kuca brže. Ne samo da nam nudi različite teksture nego i širok izbor ukusa i mogućnosti pripreme. izrendajt ega preko testenine, umešajte u sos ili njim začini svoje omiljeno jelo… Ali ipak radije jedemo sir s dobrim hlebom i hrskavim povrćem na dasci za male zalogaje. To je takođe idealno kao posluženje za goste. Ipak, postoji jedna greška na koju moramo pripaziti, piše miss7.

Nikada ne poslužujte sir direktno iz frižidera

Prema FineCookingu, „svež sir iz frižidera ima tek delić ukusa sira posluženog na sobnoj temperaturi.“ Gotovo svaki sir treba izvaditi iz frižidera barem sat vremena pre posluživanja. Kao što dobro vino pre pijenja treba dekantirati, tako se i sir mora prvo odmoriti i „disati“ kako bi mogao razviti svoje pune arome, nijanse i složenost.

Kako biste omogućili siru da diše, možete da ga prekrijete gazom i ostavite da se tako odmara. Takođe, treba obratiti pažnju na vrste sira koje želite da poslužite. Neki se „znoje“ brže od drugih i potreban im je tek 20-minutni odmor pre jela.

BONUS VIDEO: KELERABA

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram