22 najboljih sireva u Evropi koje treba probati bar jednom

Sir
Foto: Prochasson Frederic / Alamy / Alamy / Profimedia

Život bi imao manje smisla bez finog komadića sira koji se može dodati na omiljenu testeninu, pizzu, kanape, u burger ili običan sendvič. Ako ćemo da budemo sasvim iskreni, sir se može jesti solo, bez ikakvog drugog dodatka. CNN veruje kako najbolji sirevi na svetu potiču upravo iz Evrope, pa su izabrali 22 favorita koje se isplati probati.

Grana Padano

Grana Padano baš poput parmezana potiče iz italijanske pokrajine Emilia-Romagna na severu države. Karakteriše ga orašast ukus i tvrda tekstura savršena za stavljanje na salatu ili testeninu. Obično je jeftiniji od parmezana i ima nežniji ukus.

Gruyere

Gruyere
Gruyere, Foto: timsimages / Alamy / Profimedia

Sir Gruyere dobio je ime prema srednjevekovnom gradiću u Švajcarskoj u kojem se proizvodi. Ovaj tvrdi žuti sir karakteriše lagan orašast ukus koji se može slagati sa slanim i slatkim jelima.

Serra da Estrela

Nađete li se u Portugalu obavezno probajte sir Serra da Estrela koji se proizvodi u istoimenom planinskom delu ove zemlje. Pravi se u zimskim mesecima od ovčjeg mleka, a ima kremastu teksturu i čvrst jak ukus, prenosi Pun kufer.

Haloumi

Haloumi je polutvrdi beli sir od mešavine kozjeg i ovčjeg, a ponekad i kravljeg mleka koji potiče s Kipra, a danas je veoma popularan u Grčkoj i na celom Mediteranu. Ima slan ukus i gumenu škripavu teksturu, pa ga je moguće ispeći i na roštilju.

Cheddar

Iako se proizvodi u celom svetu, sir cheddar originalno potiče iz istoimenog engleskog grada. Reč je o kravljem siru čiji ukus, tekstura i boja mogu varirati. Zrenjem se njegov ukus pojačava s naglašenijim orašastim notama, dok njegova tekstura prelazi iz kremaste u suvu i mrvičastu.

Manchego

Manchego je sir koji se proizvodiu španskoj regiji La Mancha od mleka Manchego ovaca. Čvrst je i kompaktan s malim neravnomerno raspoređenim rozikastim džepovima. U Španiji se često jede uz pekmez od dunje.

Morbier

Morbier je polumekani sir od kravljeg mleka koji potiče iz istoimenog sela u Francuskoj. Prepoznaje se po pepeljastoj tankoj crti koja ga vodoravno razdvaja po sredini. Ima kremastu i pomalo elastičnu teksturu, a ostavlja lagano gorki ukus u ustima.


Bitto

Bitto je 2.000 godina star sir koji potiče iz Bergamskih Alpa na severu Italije. Radi se od kombinacije kravljeg i kozjeg mleka, a proces zrenja može potrajati i do 10 godina. Ne čudi stoga što dolazi s paprenom cenom i od 30.000 dinara za kilogram.

Havarti

Houlumi nije jedini sir koji se može staviti na roštilj.I Havarti lepo omekša na roštilju. Reč je o danskom polumekanom siru koji karakteriše vrlo blagi ukus, a koji se sjajno sljubljuje sa svežim kruškama, smokvama i jabukama, ali i voćnim džemovima te orašastim plodovima.

Wensleydale

Wensleydale je engleski sir. Punjen je brusnicama. Ima lagano slatkasti ukus, pa ga neki jedu čak kao prilog uz voćnu tortu.

Cabrales

Cabrales je plavi sir koji se proizvodi u Asturiji u Španiji. Može se napraviti od kravljeg mleka ili se pomešati s kozjim i/ili ovčjim mlekom što mu daje snažniji začinjeniji ukus. Cabrales je polutvrd sir, slan i vrlo ukusan. Povrh svega, izuzetno je skup.

Comte

Comte ima ukus poput sira Gruyere. Ovo ne čudi kada je poznato da se proizvodi u francuskoj regiji Franche-Comte na granici sa Švajcarskom i nosi nadimak Gruyere Comtea. Ima lagano orašast ukus i nežnu slatkoću, ali je nešto kremastiji od Gruyerea.

Pecorino romano

Sir
Foto: Ed Rooney / Alamy / Alamy / Profimedia

Pecorino romano još je jedna italijanska alternativa za parmezan. To je tvrd, slani sir od ovčjeg mleka koji se renda i dodaje brojnim jelima, a posebnoe testenini. Pecorino romano obavezno se dodaje u rimske specijalitete poput paste alla gricia i paste alla amatriciana.

Bryndza

Beli sir Bryndza od ovčjeg mleka potječe iz Slovačke, ali jede se širom istočne i srednje Evrope. Ima karakteristično jak miris i pikantan ukus, lagano je mrvičast i blago vlažan. Dodaje se kao dodatak brojnim jelima, a pogotovo slovačkim haluškima.

Gauda

Što duže zri, gauda može postati sve tvrđa, orašastija i pikantnija. Ona je bez sumnje najpoznatiji holandski sir koji se pravi od kravljeg mleka, a karakteriše je sve od žute do izražajno narandžaste boje. Proizvodi se u Holandiji još od Srednjeg veka.

Callu de Cabrettu

Callu de Cabrettu je kozji sir sa Sardinije koji će voleti samo najzagriženiji obožavaoci. Pikantnog je ukusa i kremaste teksture, a priprema se po starim tradicionalnim recepturama ovog prostora koje je bolje ne spominjati ako želite da uživate u ukusu.

Metsovone

Metsovone je sir iz grčkog grada Metsova. Pravi se od kravljeg mleka s dodatkom malo ovčjeg ili kozjeg mleka. Ima polutvrdu teksturu i prirodno dimljen ukus. Možete ga ispeći i na roštilju.

Vieux-Boulogne

Priča se da je Vieux-Boulogne najsmrdljiviji sir na svetu. Reč je o nepasteriziranom siru od kravljeg mlijeka koje se priprema oko gradića Boulogne sur Mer u Francuskoj, a koje se poslužuje s nezaobilaznim bagetom.

Jarlsberg

Jarlsbert je blagi sir od kravljeg mleka s rupama koji liči na Ementaler. Potiče iz Norveške, a proizvodi se i u Irskoj i u američkoj saveznoj državi Ohajo po licenci norveških proizvođača mlečnih proizvoda.

Gubbeen

Gubben je ponos Irske. Ovaj kravlji sir naborane kore i polumekane unutrašnjosti ima blagi orašasti okus. Postoji i njegova dimljena verzija koja ima snažniju aromu i ukus.

Puzzone di Moena

Puzzone di Moena ili u prevodu „smrdljivac iz Moene“ je sir jake arome po kojoj je dobio ime. To je tradicionalni sir naroda Ladina iz Dolomita koji su njime začinjavali ograničene namirnice s kojima su raspolagali. Nekad se zvao i Fassa Nostrano, ali ime je promenjeno 1974. godine nakon jedne radijske emisije. Danas ga svi žele probati baš zbog njegovog imena.

Lüneberg

Lüneberg je specifičan kravlji sir koji se proizvodi u planinskoj dolini u Voralbergu u zapadnoj Austriji. Ima jaku narandžastu boju koja potiče od šafrana koja mu se dodaje u proizvodnji.

***

Bonus video: Slatka keleraba

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram