Zašto se javlja glad tokom noći

Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Da li ste se nekada probudili usred noći s osećajem gladi? Ako se to događa samo povremeno, ne bi trebalo da vas zabrine, ali ako se događa često, možda ne bi bilo loše da se pozabavite tim problemom.

Nivo gladi, koja je delimično regulisana cirkadijskim ritmom, uopšteno raste tokom dana. Najviša je uveče, a tokom noći opada. Dakle, ako ustajete u gluvo doba s osećajem gladi, stručnjaci kažu da to vredi istražiti.

Neuronaučnica Kristen L. Natson, složila se da je to neobično jer naši unutarnji biološki satovi ne očekuju da tada jedemo.

Stručnjaci su otkrili nekoliko razloga takozvane noćne gladi.

Pročitajte još:

Preko dana ne jedete dovoljno

Ako tokom dana ne unosite dovoljno kalorija, možda ćete se usred noći buditi gladni.

„Ako ste na dijeti ili se na bilo koji način ograničavate, na primer preskakanjem obroka ili preteranim vežbanjem, možda nećete uneti dovoljno kalorija“,rekla je dijetetičarka Alisa Ramsi.

Ne spavate dovoljno

Poremećeni san može da izbaci iz ravnoteže hormone koji regulišu apetit – grelin i leptin, što može da dovede do toga da postanete gladni i posežete za hranom s visokim udelom ugljenih hidrata.

„Prethodna eksperimentalna istraživanja povezivala su gubitak sna sa povećanim apetitom“, dodala je Natson.

Pod stresom ste

Ponekad telesna glad nije ono što vas budi iz sna, razlog možeda bude odgovor vašeg tela na stresni period u vašem životu. Kad se probudite, možda ćete se okrenuti hrani jer bi vas to moglo smiriti, piše HuffPost.

„Emocionalno jedenje zasigurno može da uspori misaone procese. Ako vaše telo probavlja hranu, to može da smiriti teskobu koja vam ne dozvoljava da zaspite. To je, nažalost, vrlo efikasan način da zaboravite na te misli“, rekla je Keli Alison, profesorka psihologije.

Imate sindrom noćnog jedenja

Ako se često budite s osećajem gladi, nekoliko puta nedeljno, to bi mogao da bude znak poremećaja koji se naziva sindrom noćnog jedenja.

Ljudi sa ovim poremećajem uzimaju značajan deo svojih dnevnih kalorija nakon večere jer imaju malo želje za hranom tokom dana. Oni mogu da pate od poremećaja raspoloženja koji se pogoršava u večernjim satima, imaju problema sa spavanjem i veruju da moraju nešto da pojedu da bi ponovno zaspali.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram