Zašto bademi treba da odstoje u vodi pre konzumiranja

Badem
Foto: KTSDESIGN / Sciencephoto / Profimedia

Hrskavi i hranljivi bademi savršen su međuobrok kojim ćete brzo obuzdati glad. Zahvaljujući neverovatnim zdravstvenim prednostima, bademi su najpopularniji među orašastim plodovima.

Nekoliko badema u vašem desertu ili salati može da poboljša ukus i pruži vam brojne hranjive sastojke poput vitamina E, zdravih masti, cinka, gvožđa i kalijuma, piše N1. Ali da biste dobili sve prehrambene prednosti ovog neverovatno zdravog orašastog ploda, moraćete da da ih potopite preko noći, predlaže nutricionista Pudža Makija.

Postoji nekoliko razloga zašto bademe treba potopiti u vodu i tako ostaviti preko noći pre konzumiranja.

Kora badema usporava probavu

Prema rečima Makije, žilava i tvrda tekstura kore badema može da oteža probavu. Potpanje preko noći omekšava koru, olakšavajući probavu.

Pročitajte još:

Druga teorija je da potapanje može da pomogne i oslobađanju vlakana, zbog čega ćete se osećati sitiji.

Međutim, studija iz 2018. godine objavljena u European Journal of Nutrition sugerisala je da namakanje badema ne poboljšava gastrointestinalnu toleranciju.

Smanjuje se nivo antinutrijenata

Još jedna činjenica o bademima jeste ta da njihova kora sadrži antinutrijente koji mogu da oslabe apsorpciju određenih hranjivih sastojaka poput kalcijuma, gvožđa, cinka i magnezijuma.

Istraživanja ukazuju na to da potapanje žitarica i mahunarki može da smanjiti nivo antinutrijenata, ali kada su u pitanju bademi i drugi orašasti plodovi, za njih nema mnogo dokaza.

Olakšava žvakanje

Bademi su obično vrlo tvrdi i ako ih potopite, možete olakšati žvakanje. To je važan korak ako ih servirate deci ili starijim osobama. Razbijanje badema na manje komade žvakanjem može pomoći vašem telu da iz njih apsorbuje više hranjivih sastojaka. Takođe, istraživanja ukazuju da usitnjavanje pre potapanja može da smanji koncentraciju važnih minerala.

Smanjuje se rizik od trovanja cijanidom

Gorki bademi prirodno sadrže toksin koji naše telo može razbiti u cijanid. Ali studije ukazuju na to da namakanjem gorkih badema možemo smanjiti rizik od trovanja cijanidom. Ipak, ti dokazi su vrlo ograničeni. Dakle, zbog svoje sigurnosti trebalo biste svakako da izbegavate gorke bademe.

Potapanje badema je jednostavno. Dovoljno je uzeti 1/2 šoljice vode i u nju staviti par badema. Ostavite ih preko noći, a ujutru prospite vodu, oljuštite koru i koristite bademe na željeli način, piše Times Of India. Možete ih dodati u svoj smoothie, salatu ili kolače.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram