Za šta je dobro koje koštunjavo voće

koštunjavo voće
Foto: MAXIMILIAN STOCK LTD / Sciencephoto / Profimedia

Bez ikakve sumnje, koštunjavo voće doprinosi uravnoteženoj ishrani i preporučuje se za užinu. Drži nas dugo sitima, sadrži proteine i dobre masnoće, zatim vitamine grupe B i E, te minerale: magnezijum, kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe, cink… Stoga, dobro ga je konzumirati svakoga dana, samo umereno. Na ovaj način ne samo da pozitivno utičemo na zdravlje već i na izgled.

Izdvaja se alfa-linoleinsku kiselinu, koja udružena sa kompleksom vitamina B ima podmlađujući efekat. Stručnjaci preporučuju da se jede samostalno, a preporučena dnevna gramaža je 30 g, odnosno šaka. Ukoliko volite bogate obroke, onda ga možete dodati svežem voću, u kolač ili grčki jogurt. Kako biste lakše odabrali najbolje koštunjavo voće za vas, na sajtu City Magazin pišu o svakom posebno.

Bademi

Najveća blagodet ove namirnice jeste jačanje kostiju, ali i mišića. Kao izvor fosfora i magnezijuma, badem ublažava anksioznost i razdražljivost, podstiče kvalitetan san i eliminiše nesanicu.

Pistaći

Pistaći regulišu šećer u krvi, podstiču metabolizam i poboljšavaju vrednosti lipoproteina.

Orasi

Ovo koštunjavo voće pravi je izbor za trkače, jer sadrži antioksidanse. Poznato je da je odlično za pamćenje i rad mozga, kao i održavanje linije i dobro varenje.

Lešnici

Ukoliko bi trebalo da smanjite vrednosti lošeg holesterola, sprečite anemiju i poboljšate rad jetre, znate šta vam je činiti. Naime, lešnici sadrže: vlakna, gvožđe, fosfor, folnu kiselinu, kalcijum, magnezijum i vitamin B.

Indijski orasi

Oni se preporučuju pre odlaska na trening, jer u sebi sadrže dobre masnoće, u pravoj meri. Pored toga, bogati su proteinima i ugljenim hidratima.

Semenke suncokreta

Zbog prisustva triptofana, ove semenke smanjuju apetit, i samim tim povoljno utiču na kilažu. Reč je o zasitnoj zanimaciji, bogatoj dobrim masnoćama.

Kestenje

Njihova prednost je visoka koncentracija vlakana, sa jedne strane, odnosno niska vrednost masnoća, ugljenih hidrata i šećera sa druge. Stoga, mogu poslužiti tokom dijete, ili kao deo izbalansirane ishrane.

Semenke bundeve

One poboljšavaju varenje, pre svega zbog proteina i protivupalnog dejstva. Za dobar san zadužen je melatonin.

Pinjoli

Ovo koštunjavo voće reguliše holesterol, ali i štiti kardiovaskularni sistem, jer u sebi ima Omega-6 i Omega-3 esencijalne masne kiseline.

Kikiriki

Kikiriki sadrži dobre masnoće, vitamin E, kao i vitamin B3 i folnu kiselinu, koja je veoma važna za pravilno održavanje trudnoće.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: POSNA DIJETA