Za (bivše) pušače: 10 namirnica koje čiste telo od nikotina

Foto: Shutterstock

Svi smo i te kako svesni negativnog učinka cigarete i nikotina na naš organizam. Ako ste prestali da pušite ili ste strastveni pušač, najbrži način da telo očistite od nikotina je uz pomoć ovih namirnica.

1. Spanać
Folna kiselina vrlo je važna za normalan rad i razvoj tela, ali isto tako pomaže telu da se reši nikotina. Velike količine folne kiseline nalaze se u spanaću.

2. Brokoli, karfiol i kupus
Povrće iz porodice krstašica veoma je zdravo. Osim što sadrži polifenole koji su se pokazali korisnima u smanjivanju raznih upala u probavnom sastavu, takođe sadrži i antioksidanse koji čiste telo od brojnih toksina. Kuvajte ih što kraće kako biste sačuvali sve njihove blagodati.

3. Zeleni čaj i vitaminska voda
Pušenjem telo gubi potrebnu vodu te organizam puno brže dolazi u stanje dehidracije. Ispijanje velike količine domaće vitaminske vode koju lako žete napraviti sami te zelenog čaja prepunog antioksidanata ispirate nikotin iz tela.

4. Šargarepa
Nikotin unštava kožu i čini je beživotnom i suvom. Želite li da se rešite ove ružne nuspojave pušenja jedite što više šargarepe. Ona sadrži velike količine vitamina A, K, C i B koji su glavni čistači tela. Šargarepu iscedite u sokovniku pomešanu s jabukom i limunom ili je narendajte u salatu.

5. Kivi, limun i narandža
Osim vode, pušenje iz tela izbacuje i vitamine A,C i E koji jačaju imunitet i pomažu organizmu da se bori protiv raznih infekcija i bakterija. Kako biste nadoknadili izgubljene vitamine posegnite za kivijem ili pak popijte čašu limunade.

Sok od narandže hidrira telo, pruža mu potrebne vitamine, ali i čisti organizam od nikotina. Iscedite dve narandže, dodajte malo vode i popijte između obroka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram