Voće koja je idealna jesenja užina za posao

Foto:shutterstock

Kivi je supervoće – tako tvrde neki nutricionisti i to zato što ima minimalan broj kalorija, a maksimalne lekovite učinke na organizam! Zato je ovo voće idealna jesenja užina.

Za kivi se kaže i da je “voće večne mladosti i zdravlja” jer sadrži mnogo vitamina, minerala i drugih tvari koje blagotvorno deluju na ljudski organizam, piše Ljepota i zdravlje.

U 100 grama kivija ima i do 300 miligrama C vitamina, 174 miligrama A vitamina, a sadrži i znatne količine vitamina iz grupe B. Osim toga ima i dosta kalcijuma, gvožđa, fosfora, magnezijuma i drugih minerala.

Neki nutricionisti smatraju kivi “supervoćem” jer posjeduje idealnu ravnotežu između minimalnog broja kalorija i maksimalnog lekovitog učinka na organizam.

Zahvaljujući visokovrednim sastojcima, efikasan je u borbi protiv respiratornih infekcija, a osim toga jača imunitet, štiti od prehlade, reguliše krvni pritisak, smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, moždanog udara, tumora, a pomaže i protiv glavobolje i stresa.

Takođe, kivi snižava holesterol, neutrališe slobodne radikale i uklanja toksine iz organizma.

Redovnim konzumiranjem svežeg kivija smanjuje se količina triglicerida u krvi za 15 odsto, a ovo blagotvorno voće pomaže i u zaceljivanju rana, održavanju zdravlja kostiju, zuba i desni, te apsorpciji gvožđa, a pozitivno deluje i na sistem za varenje jer održava ravnotežu između korisnih i štetnih bakterija u crevima.

Zbog bogatog sadržaja vitamina C i voćnih kiselina, kivi je čest sastojak proizvoda za negu lica i tela. Štiti kožu od isušivanja i čini je baršunastom i nežnom, reguliše lučenje masnoće, sužava proširene pore i usporava starenje.

Preporučuje se konzumirati kivi svakodnevno, ali ne više od dva komada jer u protivnom kivi može da izazove alergiju.

***

Bonus video: Slatka keleraba

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram