Vežbanje leti: Sedam grešaka opasnih za zdravlje

vežbanje leti
Foto: Profimedia

Sparina i visoke temperature nikako nisu bezazlene, posebno ako i leti vežbaš. Pripazi na česte greške jer su moguće posledice.

S lepim vremenom svi oni koji redovno vežbaju jedva dočekaju da iz stanova i teretana izađu napolje. Tada posebno treba paziti na unos vode, odabir odeće i druge važne stvari i čuvati se grešaka koje mnogi prave. Ovo su najčešće.

Izbegavaš vodu sve dok ne osetiš žeđ

Nemoj da čekaš da osetiš žeđ i tek tada da piješ vodu. Tokom letnjih treninga na otvorenom telo koristi vodu kako bi regulisalo temperaturu. Ako ne unosiš dovoljno tečnosti, javlja se umor i tvoj učinak nije na nivou na kom bi inače bio.

Zato tokom treninga uvek imaj flašu vode uz sebe. Takođe, važno je i da celog dana unosiš dovoljno tečnosti, bez obzira na treninge.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Clean & Lean Community Connect (@clcconnect) on


Preskačeš nanošenje zaštitnog faktora

Čak i kada je napolju oblačno, letnje sunce je tu. Zato kada ideš na trening na otvorenom, zaštiti kožu faktorom. Neka taj SPF bude 30 i viši i nanosi ga svaka dva sata ako umereno vežbaš ili svakih 45 do 60 minuta ako ti je trening intenzivniji.

Ne proveravaš sat

Leti temperature napolju rastu mnogo brže nego inače zbog čega je dobro da izbegavaš treninge barem između 10 i 17 sati. Najbolje je da trening odradiš u ranim jutarnjim satima ili predveče, kada temperature padnu. Za trening biraj senovita mesta gde nećeš biti na direktnoj sunčevoj svetlosti.

Nosiš neprikladnu odeću

Polisester, odeća koja se lepi za kožu… – to nije najbolji izbor za letnji trening. Umesto toga, nosi širu odeću od prirodnih materijala svetlijih boja koja te neće dodatno gušiti.

Škrtariš s elektrolitima

Više temperature obično znače više znojenja, što se može pretvoriti u gubitak elekstrolita. Ako planiraš da celo leto ozbiljno treniraš na otvorenom, moraćeš da ih nadoknadiš.

Pročitajte još:

Naravno, biraj zdravije opcije – možeš da malo više posoliš hranu, pa čak i da u flašu s vodom dodaš malo soli. Ona je vrlo važna jer se natrijum koji se u njoj nalazi vezuje za vodu i pomaže u održavanju ravnoteže telesnih tečnosti.

Nizak nivo soli u telu može da izazove umor i oticanje, posebno kod žena.

Držiš se zimskih standarda

Ako inače, kad si u punoj snazi, istrčiš kilometar za pet i po minuta ili odradiš intenzivan trening za 20 minuta, nemoj da očekuješ iste rezultate i u letnjim mesecima. Kad temperature porastu, normalno je da tvoj učinak bude nešto slabiji, posebno kada su u pitanju kardio-treninzi.

Pazi da se ne razočaraš ako uporno budeš pokušavala da zadržiš iste rezultate kao u klimatizovanoj teretani ili u danima sa savršenim vremenskim uslovima. Umesto toga, kad su velike vrućine, postavi sebi drugačije standarde i budi realna.

Ne proveravaš vremensku prognozu

Ako vežbaš na otvorenom u zimskim mesecima, verovatno proveravaš prognozu da bi znala šta te čeka napolju. Istu naviku treba da zadržiš i tokom leta. Proveravaj vlažnost vazduha, koje su šanse za toplotne nalete… Ako treba, preskoči trening. I slušaj savete stručnjaka.

Za kraj, ne dozvoli da briga o tome kako izgledaš dok vežbaš prevagne jer to ne sme da bude bitnije od zdravlja. Ne preteruj i ne ignoriši premor, vrtoglavicu, mučninu, ako ih osetiš. Slušaj svoje telo i zaustavi se kad zatreba.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram