Već dve čaše vina sadrže dozvoljenu dnevnu količinu šećera

Foto: Virginija Vaidakaviciene / Panthermedia / Profimedia

Analiza više različitih vrsta vina otkrila je da već sa dve čaše unosite preporučenu dnevnu količinu šećera za odrasle osobe.

Analizirani su crveno, belo i voćno vino, roze i šampanjci popularnih britanskih proizvođača. Nijedna od tih boca nije imala deklaraciju s nutritivnim informacijama jer to zakon ne zahteva. Broj kalorija bio je istaknut na samo petini analiziranih boca.

Različita udruženja zalažu se da se ovakva praksa zakonski promeni i da bi potrošači znali koliko kalorija i šećera unose pijenjem vina, prenosi N1.hr.

Prema preporukama zdravstvenih organizacija preporučena doza za odrasle je 30 grama “slobodnih šećera” (monosaharida i disaharida) dnevno, a to uključuje i voćne sokove i smutije, kao i bilo koje drugo piće koje ima dodane šećere.

Analize su pokazale da se taj maksimalni limit postiže već s dve čaše vina dnevno. Takođe, pokazalo se da slabija vina, ona s manjim procentom alkohola, u najvećem broju slučajeva imaju više šećera od ostalih.

Istraživanje na više od 12.000 ljudi prošle godine pokazalo je da više od 61 posto konzumenata vina želi na boci informacije o kalorijama.

Stručnjaci i korisnici se uglavnom slažu da bi se i takve nutritivne informacije trebale naći na deklaracijama vinskh boca.

***

Bonus video: Slatka keleraba

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram