Uz ovaj napitak moguće je izgubiti preko 8 kg za 3 meseca – bez dijete

jabukovo sirće
Jabukovo sirće; Foto: Brent Hofacker / Alamy / Alamy / Profimedia

Nova studija pokazuje da se uz jedan napitak može prilično smršati, a da se kilogrami zdravo skidaju i bez posebne dijete.

Jedna kašika jabukovog sirćeta pre obroka pomogla je gojaznim ljudima da izgube do osam kilograma za samo tri meseca. To je pokazalo novo istraživanje, piše NY Post.

„Jabukovo sirće bi moglo da bude obećavajući ‚suplement‘ protiv gojaznosti koji ne izaziva nikakve neželjene efekte“, izjavio je autor studije dr Roni Abu-Kalil.

Istraživanja su pokazala da jabukovo sirće, fermentisani sok od zgnječenih jabuka, snižava nivo glukoze u krvi posle obroka i smanjuje apetit. Sada ova libanska studija, objavljena u časopisu BMJ Nutrition, Prevention & Health, otkriva da jabukovo sirće takođe smanjuje indeks telesne mase (BMI), trigliceride i holesterol kod onih sa prekomernom težinom.

U studiji je učestvovalo 46 muškaraca i 74 žene – u proseku od 17 godina – s prekomernom težinom ili gojaznošču i BMI indeksom između 27 i 34.

Tih 120 mladih učesnika bilo je podeljeno u četiri grupe. Prve tri grupe su pile 5, 10 i 15 ml jabukovog sirćeta svako jutro pre doručka tokom 12 nedelja. Četvrta grupa je dobila lažnu placebo tečnost.

Učesnici su svoje navike u ishrani beležili u dnevnik i davali informacije o svojoj fizičkoj aktivnosti. Istraživači su otkrili da je jabukovo sirće u sve tri doze uticalo na obim struka i kukova i odnos telesne masti. Oni koji su pili najveću dozu od 15 ml, oko jedne kašike, najviše su smršali posle 12 nedelja – sa prosečnih 79 kg na 70 kg. Kod doze od 10 ml, oko dve kašičice, prosečna težina učesnika je otišla sa 79 kg na 72 kg, a oni koji su uzimalli po 5 ml, oko jedne kašičice, pali su sa 79 kg na 74 kg.

Njihov BMI je pao sa 31 na skoro 27 u zavisnosti od doze koju su uzimali.

„Uzorak studije je bio mali, tako da to potencijalno ograničava generalizaciju nalaza, a period od 12 nedelja nije dovoljno dug da bi se procenili mogući dugoročni neželjeni efekti jabukovog sirćeta“, priznao je Abou-Kalil o nalazima.

Ali on se nada da bi rezultati studije mogli da pomognu kod lečenja gojaznosti.

Na kraju, stručnjaci upozoravaju da jabukovo sirće, iako jeste zdravo, nije univerzalno rešenje za sve i preterana upotreba može da ošteti zubnu gleđ i da pogorša refluks kiseline.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram