Utiču li privatne i porodične veze na fizičku aktivnost?

Utiče li emocionalno stanje na fizičku aktivnost, Foto: Liam Norris / ImageSource / Profimedia

Verujemo da se svako od vas našao u situaciji kada je, na primer, krenuo na trening jer kreće i najbolja prijateljica/najbolji prijatelj. Ili je kupio novi komad odeće jer upravo takav predlaže poznata trenerkinja ili influenserka. Upravo to pokazuje koliko smo svi izloženi snažnom uticaju ponašanja drugih i očekivanja osoba oko nas.

Ukratko, važno je da se osećate prihvaćeno kao član neke grupe ili kolektiva, a to obično uključuje određen nivo usklađenosti s normama koje takva grupa ima. Ovo je svojevrstan društveni pritisak koji se može očitati u svemu, od muzike koju slušate do, naravno, vašeg zdravlja i kondicije.

Koliko veze poput prijatelja i porodice utiču na našu tjelesnu aktivnost?

Istraživanje je pokazalo da se uveliko povećavaju šanse za uspehom ako nešto radite sa svojim partnerom, jer upravo partneri jako dobro utiču jedan na drugog. Posebnost takve veze leži u dobroj komunikaciji, a predana veza odlična je i za mentalnu kondiciju, te fizičku aktivnost. Takve osobe znaju da imaju nekoga ko ih podržava i s kim mogu podeliti stres u životu.

Kad su u pitanju prijatelji, činjenica je da i u njima možete pronaći veliki primer. Posebno tamo gde su odnosi normalni, uzajamni i podržavajući upravo kvalitet odnosa tada je taj ključan faktor koji će se odraziti i na vaše zdravlje i kondiciju. Na primer, prijateljica koja odlazi rano kući s noćnog provoda jer ujutru ima čas joge može vam biti samo pozitivan primer.

Upravo zato je kvalitet odnosa ključan faktor i ima veliki uticaj na zdravlje i kondiciju. Ulažite što više u odnose s ljudima koji vas podržavaju jer to i za vas znači dugoročno zdravlje – fizičko i emocionalno, prenosi Ljepota&Zdravlje.

***

Bonus video: Joga za zauzete mame

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram