Upravo je srušen mit o mršavljenju u koji smo dugo verovali

Foto: JLDuenas / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Naučnici su otkrili istinu.

Istraživači su otkrili da nema istine u preporuci koju mnogi vrlo često ističu: Da bi doručak trebalo pojesti sam, ručak podeliti s nekim, a večeru – preskočiti.

Škotski naučnici utvrdili su da naš metabolizam jednako sagoreva kalorije koje smo pojeli u bilo koje doba dana, prenosi N1.

Navedeno pravilo neće pomoći oko toga da sagorite višak masnoća i skinete kilograme. Jedina korist od toga što ćete ujutru jesti više je to što ćete kasnije tokom dana biti manje gladni, što bi moglo da znači da ćete manje posezati za grickalicama, kažu istraživači u opisu rezultata istraživanja obljavljenih i naičnom časopisu „Cell“.

Studija je obuhvatila 16 muškaraca i 14 žena, kod kojih su istraživači pratili šta jedu tokom četiri nedelje, kako bi se videlo kako raspodela kalorija utiče na njihovu težinu.

Svaka osoba dobila je istu zdravu ishranu, ali polovina njih je morala da pojede većinu kalorija za doručak, a druga polovina za večeru. Nakon dve nedelje su se zamenili, pa su ljudi koji su većinu svojih kalorija jeli ujutru, sada jeli kasnije tokom dana, i obrnuto.

Foto: Shutterstock

Istraživači sa Univerziteta u Aberdinu otkrili su da doba dana kad su ispitanici unosili najviše kalorija nije imalo uticaja na to koliko će izgubiti na težini. Svaki ispitanik izgubio je podednako na težini tokom te četiri nedelje, što ukazuje na to je da je njihov metabolizam sagorevao jednaku količinu energije ujutru, kao i uveče.

Vodeća autorika studije, profesorka Aleksandra Džonston, naglasila je da su učesnici osećali da im je apetit „bolje kontrolisan“ u danima kada su jeli obilniji doručak i da su se „osećali sitima tokom ostatka dana“.

„To bi moglo da bude veoma korisno u praksi i trebalo bi sprovesti još neke studije u praksi, ali biće teško utvrditi kako taj mehanizam deluje“, kaže ona i dodaje da neće postojati jedna dijeta koja odgovara svima. To je proces koji je individualan, osim što je za sve jednako da bi morali da postignu kalorijski deficit, odnosno unose manje kalorija nego što ih potroše tokom dana.

Sve što jedete i pijete unosi kalorije u vaše tijelo. Ono koristi kalorije za održavanje vaših organa, zdravog tkiva, disanja, otkucaja srca i svakog vašeg pokreta. Zato moramo da vodimo računa da ipak unosimo dovoljno kalorija za održavanje zdravlja organizma, prenosi 24 sata.hr.

***

BONUS VIDEO: Hrana i zagađen vazduh – kako očistiti organizam

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram