Zilha otkriva kako da smršaš bez dijete i na koju hranu ne treba bacati pare

Foto: Instagram/np_home_fitness

Mršavljenje ne mora da bude pakao.

Zilha Trtovac Smakić iz Novog Pazara je zahvaljujući svojim savetima kako da se postigne željena kilaža bez odricanja od ukusne hrane zaradila status fitnes influenserke.

Zilha je mama trojice dečaka, fitnes instruktorka i nutricionistkinja, ima preko 39.000 pratilaca na Instagramu, a njena filozofija je: „Umerenost, a ne lišavanje“.

Ona svojih objavama na ovoj društvenoj  mreži pokušava da pomogne ljudima da ostvare zdrav odnos sa hranom i da uvedu druge navike koje će im pomoći da imaju zdravo i zahvalno telo u kom će se dobro osećati.

Kaže da su za početak dovoljna samo dva pravila – pored kontrole porcija, tu je i „povećanje implementacije povrća u ishrani“, a fizička aktivnost se podrazumeva.

„Redovno dobijam pitanja koja je najbolja dijeta i koja najbrže vodi do cilj. Odgovor je NIJEDNA! Svaka dijeta znači da ćete se navedenog pridržavati neki vremenski period i opet se vratiti na stari „način“ ishrane, pa ćete opet povratiti kilažu i sve tako u krug. Ako pratite neke druge fitnes Medjutim suština svake dijete je u svemu tome ista- KALORIJSKI DEFICIT.“

Napominje Zilha na početku svog videa u kom je podelila osnovnih 5 stavki kako da smršate bez dijete.

Među stavkama se kao najvažnija našla kontrola porcije, a sledile su je: Izvor proteina u svakom obroku, povrće u glavnim obrocima, povećanje N.E.A.T-a i redovna hidratacija.

Zilha kaže da ovo ne treba da nas zbunjuje, već je važno da sebi postavimo pitanje koja hrana i koja jela će nam biti od najbolje pomoći da se postigne kalorijski deficit.

„To je ono što je važno. Gubitak masti zavisi od stvaranja neusklađenosti između koliko kalorija jedete i onoliko kalorija koje sagorite. Ukoliko unosite više nego vam treba, to se skladišti u telesne masti.“

Kako bi razvili zdrav odnos prema hrani i doveli svoje telo na željenu kilažu važno je da na duže stane postepeno menjamo loše navike, potrebno je svesti na minimum sve što nema mnogo nutritivnog kvaliteta (pekare, grickalice, brza hrana), a povećati nutritivno bogatu hranu u svom jelovniku i ne zaboraviti da se troše kalorije kretanjem ili treniranjem najmanje 3x nedeljno.

Ona nas takođe savetuje da prestanemo da tražimo magična i brza rešenja za gubitak kilograma zato što je to siguran put ka frustraciji, trošenju novca i stvaranju nezdravog odnosa sa hranom.

„Umesto toga, fokusirajte se na svoju ishranu i obrazujte se o ishrani. Ovo vam omogućava da održite zdravu ishranu dok uživate u hrani koju zaista volite“, navodi Zilha.

„Nema smisla tražiti „magične“ pilule i najbolju dijetu. Nećete ga pronaći. Naučite kako da jedete pravilno- raznovrsno i umereno -balansirano. To su jedina dva pravila koja trebate da naučite.“

***

Bonus video: Joga vežbe


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram