U čemu je razlika između mekika i uštipaka

Foto:Shutterstock/Vladislav Mitić

Testo koje obožavamo.

Svi pamtimo ukus mekika iz detinjstva. Naše bake i mame su nam pravile ovo jeftino, jednostavno i brzo testo, a mi smo ih obožavali. Uz mekike, naše detinjstvo obeležili su i uštipci. I jedno i drugo rado se prave u mnogim domovima.

Ali, mnogi ljudi ne znaju koja je zapravo razlika između ova dva specijaliteta.

Mekike se prave kao i uštipci (priganice), s tom razlikom što se uštipci vade kašikom i spuštaju u zagrejano ulje, a mekike se oblikuju rukom u duguljast oblik, pa prže. Mogu se puniti raznim slanim i slatkim nadevima, a neke domaćice preporučuju da se u testo doda čašica rakije, da bi mekike upile manje ulja.

Prave se i u posnoj varijanti, bez jaja i mleka, jednostavno, zamesite mekše hlebno testo, dobro ga izlupate varjačom da dobije vazdušne “klobuke”, malo naraste i spremno je za prženje.

Mekike

Sastojci:

1 kg mekog brašna tip 500

pakovanje svežeg kvasca

1 jaje

1 kašičica soli

800ml mlake vode (ili pola mleka, pola vode)

Priprema:

U vanglu prosejemo brašno, posolimo, pa dodamo izmrvljeni kvasac, jaje i postepeno dodajemo toplu vodu.

Zamesimo meko testo, ređe nego za hleb.

Testo treba dobro varjačom lupati, sve dok ne počne da se odvaja od ivice vangle, i dok se ne stvore “plikovi”, vazdušni mehurovi u testu.

Sad testo pokriti krpom i ostaviti na toplom da naraste.

Kada naraste, treba ga premesiti i opet izlupati varjačom, pa pustiti da još naraste.

Mekike se prže na umerenoj temperaturi, u otvorenoj dubokoj šerpi.

Potrebno je dosta ulja ili masti, da plivaju, zato je bolje uzeti manju posudu i peći po jednu ili dve istovremeno.

Kad je testo naraslo, mokrim rukama zahvatamo malo testa, razvučemo ga u mekiku i spuštamo u vruću (ne vrelu!) masnoću.

Ako je ulje (ili mast) previše zagrejano, mekike će spolja zagoreti, a iznutra biti nedopečene. Potrebno je kašikom zalivati mekike dok se prže, da bi bolje narasle i bile šupljikave.

Pržiti ih po par minuta sa obe strane, pa vaditi na salvetu da se ocedi višak masnoće, piše Sećanja.com.

Uštipci

Sastojci:

4 jaja

500 g jogurta

500 g brašna

1 kesica praška za pecivo

Priprema:

Umutite jaja, pa dodajte jogurt.

Sjedinite, pa sipajte malo soli i prosejano brašno sa praškom za pecivo.

Lepo promešajte, pa nauljite kašiku i vadite uštipke, pa sipajte u šerpu sa dosta ulja.

Pržite i vadite na ubrus da se ocede, piše Kurir Stil.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram