Trik za pečenje jaja bez ulja hit na društvenim mrežama

Jaja
Foto: - / Digifoodstock / Profimedia

Pečena jaja odlična su ideja za doručak, ručak ili večeru. Mogu se poslužiti na hlebu, uz pečeni krompir, uz povrće, pa čak i uz pirinač.

Ako želite da smanjite masnoće i kaloričnost pečenih jaja, pripremite ih bez kapi ulja na teflonu, piše Zadovoljna.hr. Treba uzeti u obzir da tako termički obrađena jaja nisu sočna kao kada se spremaju uobičajeno.

Ako ne želite dodavati ulje u tiganj, ali ne želite da se odreknete slasnog ukusa – možete ih ispeći na zelenom umaku od začinskog bilja poput pesta alla genovese.

Pročitajte još:

Pesto alla genovese je klasični italijanski umak koji se pravi od svežeg bosiljka, pinjola, sira, belog luka i maslinovog ulja, a koji se može kupiti gotov u većini prodavnica. On se obično meša s kuvanom testeninom ili stavlja na picu, ali može poslužiti i kao baza za pečenje jaja.
Baš to sugeriše Ejmi Viličovski čiji se recept za pečena jaja na oko s pestom alla genovese jako brzo raširio TikTokom gde ga je pogledalo 11 miliona ljudi i dobio je više od 1,4 miliona lajkova.

Ejmi koristi pesto kao podlogu za pečenje jer sadrži ulje, pa se jaja ne lepe za dno. Istovremeno, jajima daju dodatnu dubinu ukusa kojoj je teško odoleti.

Jednu do dve kašike pesta stavite na zagrejani teflon, pa preko njega prelijte jaja i pecite na uobičajeni način. S pestom možete ispeći jaja na oko i kajganu, a dodati čak i omletima.

@amywilichowski

#eggs #pestoeggs #homecook

♬ cooking video – cooking