Trik da krompiri budu hrskavi bez previše ulja

Foto: Marian Vejcik / Alamy / Alamy / Profimedia

Brojni svetski kuvari dva puta termički obrađuju krompir pre nego što ga posluže na sto svojim gostima. Prvo krompir skuhaju al dente u posoljenoj vodi, dobro ga ocede i osuše, a potom ga zapeku u rerni dok ne postane hrskav.

Ceo postupak možete uraditi i na šporetu u tiganju bez ulivanja velike količine ulja.

Ukus krompira poboljšajte pametno odabranim začinima poput slatke paprike u prahu i kajenskog bibera.

Nakon pečenja začinite ga limunovim sokom i listićima korijandera po uzoru na libanski recept za batata harru ili začinjeni krompir, piše Pun kufer.

Sastojci za hrskave krompire sa šporeta:

1 kg krompira

50 ml biljnog ulja

30 ml limunova soka

2-3 čena belog luka

1 kašičica paprike

so po želji

sveži listići korijandera za posluživanje

Priprema hrskavih krompira

Oljuštite krompir i narežite ga na kocke otprilike iste veličine. Stavite ga kuvati u posoljenoj vodi oko 10 do 12 minuta, dok ne omekšaju. Dobro ocedite/osušite krompir.

U tiganju zagrijte ulje pa na njemu prepržite krompir dok ne postane hrskav sa svih strana. Za to će vam biti potrebno 8 do 10 minuta.

Dodajte sitno naseckani beli luk i pirjajte ga s krompirima oko jedne do dve minute. Pazite da beli luk ne izgori.

Dodajte papriku, dobro promešajte i pustite da se termički obrađuje oko pola minute. Izvadite krompire, posipajte ih naseckanim korijanderom i limunovim sokom. Posolite po želji i poslužite toplo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram