Treba li da perete piletinu – tri stručnjaka razrešavaju enigmu

Batačići, batak, batačić, pranje
Foto: Shutterstock

Sigurno i sami poznajete nekoga ko pere piletinu pre pripreme. Polemika koja se oko toga povela na društvenim mrežama je isprovocirala ljude sa sajta BuzzFeed da pozovu vodeće njujorške stručnjake i provere ko je u pravu.

Isto pitanje – da li piletinu treba prati, postavljena su predstavnicima američkog USDA, stručnjakinji za bakterije i bacile koja je i profesorka, kao i jednom šefu kuhinje fensi restorana u Njujorku koji svaki dan sprema piletinu.

Prema USDA, ne bi trebalo da perete sirovu živinu ili bilo koje drugo meso, jer možete preneti potencijalne bakterije koje se nalaze u sokovima piletine na drugu hranu, pribor i površine.

U stvari, pranje čak ni ne uklanja bakterije sa vaše piletine. Iako možda mislite da uklanja bakterije ili štetnu sluz, „neke od bakterija su tako čvrsto vezane da ih ne možete ukloniti bez obzira koliko puta ste je oprali“, rekla je Marien Graveli iz USDA.

Na sreću, termička obrada mesa je uglavnom dovoljna da ubije sve prisutne bakterije.

„Pranje piletine ne uklanja nikakve patogene“, rekla je Keli Rejnolds, stručnjakinja za bakterije i vanredna profesorka zdravlja životne sredine na Univerzitetu u Arizoni.

Takođe se složila sa predstavnikom USDA i rekla da bi pranje piletine moglo da kontaminira vaše ruke, laktove i sudoperu, a studije pokazuju da ove regije sadrže neke od ovih štetnih klica.

„Radili smo studije o upakovanoj piletini iz supermarketa i više od polovine bilo je pozitivno na neki patogen“, rekla je Keli Rejnolds.

Šta ako je operemo u vreloj vodi?

Prema Rejnoldsu, topla voda ne bi napravila razliku, osim ako ne kuvate piletinu par minuta. I u tom trenutku, vi ga u suštini kuvate, a ne perete piletinu u vodi.

A, šta je sa sirćetom i solju? Za to se tvrdi da je efikasnije od upotrebe obične vode.

„To zvuče kao odlični sastojci za marinadu, ali potapanje ne bi ubilo patogene“, rekla je Rejnolds.

Iako je dovoljno efikasan da smanji broj klica tako da ne predstavlja rizik za vas, sirće neće poslužiti.

Dakle, ima li uopšte prednosti pranja piletine?

Iako Rejnolds priznaje da i sama s vremena na vreme pere svoju piletinu („Znam da ne bi trebalo, ali ne volim taj ljigav sloj“), ona insistira na tome da je sve u našim glavama.

„To je praksa od koje bi svi trebalo da pobegnemo.“

Svakako Buzzfeed je pitao i  kuvara iz njujorškog Le Coq Rico – za manje kliničku, ali ipak bitnu analizu. Čak ni kuvar u otmenom francuskom restoranu koji je specijalizovan za spremanje piletine, ne preporučuje pranje mesa.

„U Francuskoj ne verujemo u pranje piletine vodom, jer ona oduzima ukus koži. Kada kuvate piletinu, bakterije se skuvaju“, rekao je kuvar Antoan Vesterman.

Dakle, kuvar iz Njujorka smatra da pranje piletine pre kuvanja ne samo da oduzima ukus, već je i potpuno nepotrebno.

***

Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram