Teletina spremljena na ovaj način sušu leči.
Pečeno meso iz rerne s povrćem čest je izbor za svečani ručak u zemljama širom sveta.
Ispecite komad teletine po želji s krompom, šargarepom i paškanatom, a da biste jelu podarili dodatnu slasnost – podlijte ga mesnim bujonom i pivom. Možete da odaberete različite vrste piva, a uz teletinu se posebno slaže pilsner.
Za ovaj recept možete da odaberete i neki tvrđi komad mesa – recimo junetinu, koja će se dugo termički obrađivati na laganijoj temperaturi.
Sastojci
1,5 kg teletine u komadu za pečenje
500 ml mesnog bujona
500 ml piva
4-5 manja krompira
2 veće šargarepe
2 pašlkanata
2 lovorova lista
1 glavica crnog luka
1-2 čena belog luka
biljno ulje
so i biber po želji
ljuta papričica po želji
Priprema
Zagrijte pećnicu na 160 stepeni.
Oljuštite krompir, šargarepu i paškanat. Narežite ih na veće delove i stavite sa strane.
Komad mesa izvadite iz frižidera otprilike pola sata pre termičke obrade. Dobro ga osušite papirnatim ubrusom.
Posolite meso sa svih strana.
U većem tiganju ili loncu – idealno bi bio lonac od livanog gvožđa s poklopcem – zagrejte malo ulja na visokoj temperaturi pa zapecite meso sa svih strana da dobije zlatnosmeđu boju.
Izvadite meso iz lonca. Na preostaloj masnoći propržite naseckani luk, šargarepu i paškana – pet-šest minuta dok ne omekšaju.
Dodajte i naseckani beli luk i dinstajte sve zajedno oko pola minuta.
Podlijte povrće s mesnim bujonom i pivom. Dodajte čili papričicu i lovorove listove i pustite da tečnost provri.
Tada smanjite temperaturu, vratite u lonac meso i dodajte nasečeni krompir. Većina sadržaja lonca bi trebalo da bude u tečnosti. Ako nije, dodajte još mesnog bujona.
Poklopite lonac i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 2,5-3 sata, odnosno dok ne bude termički obrađeno do kraja.
Povrće će biti veoma mekano do kraja pečenja, piše Pun kufer.
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: