Najlakši recept za pripremu cepkane svinjetine – sočnog pečenja koje se seče viljuškom

Zove se i drpano prase.

Da biste dobili ukusnu svinjetinu koja se može seći viljuškom, potrebno vam je desetak namirnica i aparat za sporo kuvanje, ali poslužiće i obična šerpa, pleh ili pekač. Kada meso bude gotovo, možete ga poslužiti – u pecivu, tortiljama ili uz pire od krompira.

Ako želite tvrd komad mesa da pretvorite u mekane i slasne zalogaje koji se mogu seći viljuškom, treba meso da izložite dugoj termičkoj obradi na niskoj temperaturi. Iako se to može postići i u običnoj posudi, aparat za sporo kuvanje, „crockpot“ ili „slow cooker“ daje najbolje rezultate – ne morate stalno da podižete poklopac, da mešati niti dolevati tečnost kao što je to slučaj s dugotrajnim kuvanjem u običnom loncu – aparat sve radi sam.

Cepkanu ili drpanu svinjetinu svakako možete da pripremite i u staroj dobroj šerpi. Štaviše, da biste dobili ukusnu svinjetinu koja se može seći viljuškom, potrebno vam je 10 namirnica. Kada meso bude gotovo, poslužite ga – u pecivu, tortiljama ili uz pire od krompira.

Sastojci za cepkanu svinjetinu:

2 kg svinjske plećke

600 ml BBQ sosa

130 g smeđeg šećera

70 ml obične vode

2 kašike jabukovog sirćeta

2 lkašičice slatke mlevene paprike

1 glavica crnog luka

1 kašičica senfa

1,5 kašičica soli

1 kašičica belog luka u prahu (može i običan luk)

Foto: Shutterstock

Priprema

Stavite svinjsku plećku u aparat za sporo kuvanje ili u pekač s poklopcem.

Dodajte smeđi šećer, so, beli luk i mlevenu papriku.

Potom dodajte i dve trećine BBQ sosa, jabukovo sirće i senf.

Na vrh dodajte luk naseckan na tanke kriške i sve zajedno prelijte vodom.

Uključite aparat za sporo kuvanje na visoku temperaturu i pustite da se svinjetina termički obrađuje četiri sata ili stavite temperaturu na nisku i pustite da se kuva osam sati.

Ukoliko pečete svinjetinu u pekaču ili u plehu s poklopcem, ubacite sud u rernu i pecite na 150 stepeni pet sati.

Kad meso bude gotovo, viljuškom ga iscepkajte na manje komade i pomešajte s ostatkom BBQ sosa. Poslužite odmah, piše punkufer.hr.

Savet plus je da sve sastojke pomešate i meso marinirate tri sata pre pečenja, a najbolje tokom noći.

Foto: Shutterstock

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram