Tech neck – šta je to i kako se rešiti ovog problema?

tech neck bol u vratu
Bol u vratu najšešće izaziva korišćenje gadžeta i telefona, Foto: Cavan Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Tech neck je dijagnoza koju verovatno imate i vi! A odgovor na pitanje kako se rešiti ovog problema sledi u nastavku…

U pitanju je dijagnoza koju verovatno imate i vi: hroničan bol u vratu izazvan dugotrajnom upotrebom tehnoloških uređaja.

Tech neck – šta je to?

Naime, dok koristimo pametni telefon, računar ili tablet, glava je nagnuta prema napred, što opterećuje ne samo vrat nego i celu kičmu.

Glava prosečnog čovjeka teška je od četiri do šest kilograma. A kada je sagnete pod uglom od 15 stepeni, težina koja pritišće kičmu iznosi 12 kilograma. Zbog toga su, osim bolova u vratu i napetosti ramena, posledica i problemi s drugim delovima kičme, a tech neck može izazvati i glavobolju, utrnulost udova, pa čak i bol u vilici. Kada glavu sagnete pod uglom od 45 stepeni težina raste na više od 20 kilograma. Dodajte tome i četiri ili pet sati gledanja u mobilni telefon ili računar svakog dana – i dobili ste dijagnozu!

Tech neck – kako se rešiti ovog problema?

Pripazite na to da vam ekran bude u visini očiju, češće pravite pauze pri radu te izvodite vežbe istezanja i jačanja vratnih mišića.

Za početak, trebalo bi da se oslobodite loše navike – a tu mislimo na korišćenje telefona i ostalih gadžeta iz navike ili dosade. Odredite deo dana kada vam telefon ili tablet neće biti u rukama. Prošetajte ili praktikujte bilo koju aktivnost tokom koje nećete gledati u telefon.

S vremena na vreme odmaknite se od monitora, a ako morate da ga koristite za posao – pravite kratke pauze na svakih 20-ak minuta rada. Protegnite noge, odmorite oči!

Jedan od saveta je da što manje sedimo kad god je to moguće. Ako biste mogli da radite stojeći to bi bilo idelano. Česte promene položaja takođe su dobra prilika da procenite svoje držanje i nivo nelagode ili boli.

Evo i predlog jedne vežbe za opuštanje… Dok sedite, položite članak preko suprotnog kolena i duboko udahnite, otvarajući kuk. Ova će vežba pomoći da opustite donji deo leđa, a takođe rasterećuje kičmu, pomaže u funkciji jetre i povećava prostor za pluća.

***

Bonus video: Joga za zauzete mame

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram