Tanghulu od jagoda – recept koji je osvojio TikTok, a pravi se za 5 minuta

Foto:printscreen/tiktok.com/@matthewinthekitchen; shutterstock

Reč je o tradicionalnoj kineskoj grickalici.

TikTok je preplavio recept za tanghulu od jagoda, a reč je o tradicionaloj kineskoj grickalici nalik kandiranom voću koja se sastoji od voća obloženog šećerom i nanizanog na bambusove ražnjiće.

Ako upišete u pretraživač TikToka desert od jagoda, vrlo verovatno će vam popularna društvena mreža ponuditi recept za tanghulu od jagoda. Ovaj je desert pre nekoliko godina postao viralan, ali reč je o poslastici s mnogo dužom istorijom. Tanghulu je tradicionalni kineski street food desert. U originalu se radi od plodova gloga, ali u nedostatku ovih bobica, ostatak sveta je pronašao još ukusniju i mirisniju zamenu – jagode! Ovaj popularni desert zapravo predstavlja voće obloženo šećerom i nanizano na bambusove štapiće. Ono što volimo kod tanghulua je efekat iznenađenja. Nakon što zagrizete hrskavi sloj stvrdnutog šećernog sirupa, osetićete svima omiljeni ukus jagode, a upravo je ovaj spoj ono što ovaj desert čini tako posebnim! Naravno, ukus će biti još lepši ukoliko u receptu koristite domaće jagode. Za pripremu tanghulua od jagoda ne treba vam termometar. Možete jednostavno umočiti jedan od svojih ražnjića u šećerni sirup, a zatim u ledenu vodu, kako biste bili sigurni da će se stvrdnuti. Tradicionalno biste za pripremu tanghulua koristili kineski kameni šećer – kristalizovani šećer koji se obično koristi u kineskim dinstanim jelima. Manje je sladak od običnog belog šećera i možete ga pronaći u većini azijskih prodavnica, ali isto će poslužiti i običan beli šećer. piše gastro.24sata.hr.

Tanghulu od jagoda

Sastojci:

Domaće jagode

Šećer

Voda

*Za pripremu sirupa koristite šećer i vodu u razmeri 2:1.

Priprema:

Operite, osušite i isecite jagode.  Nabodite ih na jedan kraj ražnjića. Kuvajte vodu i šećer zajedno na srednjoj vatri dok ne dobijete sirup. Isprobajte svoj sirup tako što ćete umočiti štapić u sirup, a onda u ledenu vodu. Znaćete da je sirup spreman, ako se odmah stvrdne u ledenoj vodi. Umočite jagode u sirup i odmah ih stavite na papir za pečenje da se ohlade i stvrdnu (ili ih umočite u ledenu vodu da se stvrdnu).

Ako ne dobijete tvrdu školjku bombona, sirup niste dovoljno dugo kuvali. Nakon što vaš sirup postigne odgovarajuću temperaturu (150 °C), smanjite vatru dok premazujete voće kako se sirup ne bi stvrdnuo ili zagoreo.

Mnogo je lakše nabosti na ražnjić samo jednu jagodu odjednom i premazati je sirupom. Ako nižete više od jedne jagode, trebaće vam kašika za premazivanje tanghulua.

Tanghulu je poželjno pojesti odmah nakon pripreme. Već nakon sat vremena jagode će početi da puštaju tečnost.

***

Bonus video: Kurkuma – neizostavni začin orijentalne kuhinje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram