Ovo je recept za najmoćniji prirodni napitak protiv alergije

Alergije
Foto: Ania Powalowska / Free / Profimedia

Evo kako se izboriti sa alergijama.

Kada su alergije u pitanju, tradicionalna medicina ostavlja prostor za lečenje prirodnim putem. Mnogo je toga što možete da uradite odmah da smirite nepodnošljive simptome alergija i zato pogledajte sve prirodne lekove protiv alergije na jednom mestu.

Inače, alergijski rinitis koji uzrokuju alergeni dugoročan je problem. Potrebno je uložiti i vreme i napor da se alergijski simptomi kontrolišu. Pored medikamenata koji se redovno primenjuju, naročito u akutnim stanjima, za ublažavanje simptoma znatno mogu pomoći prirodni tretmani.

Rešenja za lečenje alergija prirodnim putem su naročito važna ukoliko niste sigurni da li vaši simptomi ukazuju na alergijski rinitis ili prehladu.

Izbegavanje alergena

Ako možete da izbegnete ili smanjite kontakt sa alergenima, možda ćete moći u potpunosti da smanjite simptome i kontrolišete vašu alergiju sa manje lekova. Na taj način možete direktno uticati na suzbijanje svih atopijskih simptoma, ali i na upalu sinusa. Izbegavanje alergena jedan je od ključnih načina za lečenje alergija prirodnim putem.

Kako isključiti alergene iz okruženja?

Kontrolišite prašinu i grinje redovnim usisavanjem i pranjem posteljine, jednom nedeljno na temperaturi od minimum 60 stepeni. Koristite i druge načine za otklanjanje grinja, antialegijske dušeke, jastuke i posteljinu.

Potrudite se da uklonite grinje. Danas postoje sredstva koja to olakšavaju sa površinskih delova nameštaja i tepiha u vidu sprejeva protiv grinja ili specijalne medicinske navlake koje ne dozvoljavaju njihovo prodiranje u jastuke, dušek ili posteljinu.

Foto: Tom Merton / Hoxton / Profimedia

Kontolišite dlake životinja i alergene od kućnih ljubimaca. Jedan od načina je ograničiti prilaz životinja u stambeni prostor.

Kontrolišite vlagu tako što ćete redovno čistiti kupatilo i provetravati prostorije.

Izbegavajte polen. To uključuje ograničen boravak u prirodi kada je nivo polena visok. Naročito vodite računa o najčešćim alergenima u prirodi, kao što su breza, ambrozija, leska. Alergologija primećuje i povezanost nekih alergije iz prirode sa alergijama na hranu.

Prirodni načini za spas od alergija

Postoje određeni sastojci iz prirode čija upotreba olakšava simptome alergijskog rinitisa.

Jabukovo sirće

Pomešati kašičicu jabukovog sirćeta u čaši vode i piti 3 puta dnevno. Ova mešavina pomaže u smanjenju alergijskih simptoma, ali može pomoći i u akutnom stanju, prilikom alergijske reakcije.

Probiotici

Alergije su rezultat neravnoteže imunog sistema koja uzrokuje pojavu preterano snažnog delovanja organizma na stimulanse. Nova istraživanja povezuju prisustvo korisnih bakterija u crevima uz smanjenje alergija. Rešenje je u korišćenju hrane bogate prirodnim probioticima, kao što su kombuha i kefir.

Med

Jedan od prirodnih načina za lečenje alergija je i med. Najčešće se preporučuje rastvor meda u mlakim ili hladnim napicima, a ne direktno kašičicom u usta. Zrnca polena u medu su “umrtvljena” i organizam ih prihvata bez neke značajnije “pobune”.

Organizam lakše savladava polen u medu, izgrađujući vlastite obrambene mehanizme. Kad počne cvetanje biljaka na koje reagujemo alergijom, mi smo na neki način “vakcinisani” i možemo se opustiti u boravku u prirodi, čak i u sezoni alergija.

Crni i beli luk

Crni i beli luk karakteriše sposobnost da deluju protiv klica i prečišćavaju organizam. Dok traju alergije preporučuje se korišćenje crnog i belog luka svakodnevno: nekoliko čena belog i pola glavice crnog luka na dan.

Vitamini i minerali

Hrana koja sadrži vitamine i minerale, naročito cink, magnezijum i kalcijum mogu ubrzati proces raspolaganja bakterija i glivica. Majoran je jedna od biljaka koja se koristi kao začin, koja utiče na otklanjanje infekcija.

Omega 3 masne kiseline

Laneno seme, bademi i riba mogu pomoći u eliminisanju nosnih alergija, jer sadrže dobra deo Omega 3 masne kiseline, koje su efikasne u borbi protiv respiratornih zdravstvenih problema. Među namirnicama bogatim Omega 3 kiselinom su i maslinovo ulje, avokado, čia semenke, crna čokolada, losos, kokosovo ulje.

Kopriva

Kopriva je od davnina poznata za lečenje alergija prirodnim putem. Bodlje sadrže antihistamine koje sprečavaju telo da zapuši nos. Takođe, kopriva jača imunitet, a napitak od koprive se koristi i za lečenje drugih bolesti.

Kako napraviti napitak za lečenje alergija od koprive?

Priprema: Svežu koprivu samleti i ostaviti u frižider na dve nedelje. Kada je odledite, pomešajte je sa medom i koristite 2 – 3 kašike ove smese dnevno.

Upotreba: Koristite napitak od koprive tokom perioda polenizacije, dva puta dnevno.

Ulje crnog kima

Kao prirodni antihistaminik, upotreba ulja od crnog kima se preporučuje pre početka perioda alergija, kako bi organizam napravio svoju ravnotežu na vreme. Kada počne sezona, nastavite sa uzimanjem kašičice ulja tri puta dnevno. Ulje možete pomešati sa medom. Ulje crnog kima može znatno smanjiti simptome alergijskog rinitisa i dovesti do smanjenja alergija.

Lečenje alergija prirodnim putem uključuje i uklanjanje alergena fiziološkim rastvorom.

Čišćenje sluznice fiziološkim rastvorom ili destilovanom vodom veoma je značajno u suzbijanju i izbacivanju alergena iz nosa. Na taj način smanjuju se simptomi koji mogu dovesti i do spuštanja alergena na donje disajne puteve i prouzrokovati simptome astme.

U smirivanju nadražaja koje prouzrokuje alergija veliku pomoć možete naći u inhalaciji napravljenoj od čaja kamilice i žalfije, prenosi alergijaija.

***

Bonus video: Kurkuma – neizostavni začin orijentalne kuhinje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram