Tačna računica za celu porodicu: Stručnjaci savetuju koliko treba da vežbamo

vežbanje
Foto: Trevor Adeline / Caia Image / Profimedia

Koliko tačno treba da vežbate u zavisnosti od godina?

Podaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) kažu da svaka četvrta odrasla osoba ne vežba dovoljno. A taj manjak fizičke aktivnosti nosi brojne probleme sa sobom i može da ima ozbiljne zdravstvene posledice. S druge strane, vežbanje nas štiti od mnogih bolesti. Ipak, u svemu se postavlja pitanje – koliko zapravo treba da vežbamo u zavisnosti od svojih godina.

U tome mogu da pomognu smernice SZO koje kažu da je poželjno najmanje 150 do 300 minuta umerene aktivnosti nedeljno ili 75 do 150 minuta intenzivnije aktivnosti.

Kada se to podeli po danima, vidimo da i nije tako zahtevno kako se možda isprva čini.

A kako to izgleda kad se precizno razvrsta u odnosu na godine?

Deca i adolescenti (5-17 godina): Najmanje 60 minuta umerene do snažne fizičke aktivnosti dnevno. Najmanje tri dana u nedelji trebalo bi da se primenjuje energična aerobna aktivnost i aktivnosti koje grade jake mišiće i kosti.

Odrasli (18-64 godine): Najmanje 150 do 300 minuta umerene (ili 75 do 150 minuta snažne) aerobne aktivnosti nedeljno. Jačanje mišića dvaput nedeljno može pružiti dodatne prednosti.

Starije odrasle osobe (preko 65 godina): Seniori mogu da prate iste smernice kao i mlađi odrasli, ali treba da uključe trening snage i ravnoteže dva do tri puta nedeljno kako bi se zaštitili od padova.

Trudnice i žene posle porođaja: 150 minuta aerobne aktivnosti umerenog intenziteta nedeljno, uključujući vežbe za jačanje mišića.

Ljudi sa hroničnim zdravstvenim stanjima i invaliditetom: Ove osobe mogu imati koristi od istih preporuka kao i zdravi odrasli i deca, uz modifikacije prema preporuci njihovog lekara.

Dr Kerol Garber, fiziološkinja i profesorka na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, kaže da, ako se ježite od same pomisli na vežbanje, možete da probate nešto prijatno kao što je istezanje ili lagana šetnja ili da zaplešete uz muziku koju volite.

Da biste izgradili snagu, dr Garber preporučuje i malo gimnastike, trening sa tegovima ili trening sa trakom za otpor.

Ova priča o vežbanju i gubljenju kilograma postaje još zanimljivija ako znamo da veliki svetski TV format „Najveći gubitnik“ uskoro stiže na TV Nova S. „Najveći gubitnik“ je već popularan globalno i do sada ga je gledalo više od 100 miliona ljudi, a sada će po prvi put biti prikazivan u Srbiji, ekskluzivno na Nova S. Gledaoci će pratiti živote 16 ekstremno gojaznih osoba koje će se boriti za gubitak suvišnih kilograma i veliku novčanu nagradu koja na kraju puta čeka pobednika jer ko najviše izgubi – najviše i dobija.

U potpunoj izolaciji, uz mnogo emocija – suza, smeha, straha i uzbuđenja, svako od njih će pomerati sopstvene granice izdržljivosti. Kroz tri meseca odbacivanja loših navika i neverovatnih transformacija, emisiju će voditi poznata glumica Hristina Popović, a profesionalnu podršku takmičarima pružaće popularna lica poslednje sezone emisije Survivor i zaljubljenici u fitnes – Maša Kuprešanin i pobednik sezone Stefan Nevistić. Ovaj dvojac će u ulozi trenera usmeravati učesnike do pobede, kroz edukaciju i niz izazova, zadataka i prepreka, pomažući im da preokrenu svoje živote iz korena. Njima će u ovom nesvakidašnjem izazovu takođe pomagati stručan tim lekara, nutricionista i psihologa.

Pri okretanju zdravim životnim navikama, takmičari će pokazati odlučnost, takmičarski duh, motivaciju i istrajnost, ali – koliko će izdržati i da li će im međusobna borba otežati put do pobede?

BONUS VIDEO: Keto – savršena dijeta za Srbe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram