Svima nam treba moćan dodatak ishrani protiv infekcija pluća

Šetnja
Foto: Cal Sport Media / Alamy / Alamy / Profimedia

Poznato je već koliko su omega-3 masne kiseline dobre za naše zdravlje, ali malo ko zna da su odlične za pluća jer se bore protiv upala. A pošto ih nije lako uneti kroz namirnice, odličan dodatak ishrani je riblje ulje koje je bogato njima.

Ovih dana zdravlje nam je svima na prvom mestu, što ne čudi jer broj obolelih od kovida 19 raste. A pošto ta bolest deluje na respiratorni sistem, dobra ideja je uraditi nešto preventivno kako bismo zaštitili pluća. Istraživanja su pokazala kako uzimanje ribljeg ulja ne samo da štiti pluća već usporava i starenje tog organa, pišu na sajtu Zadovoljna.hr.

Šta kaže nauka

Riblje ulje je dobro za pluća jer sadrži visok nivo omega-3 masnih kiselina. Njih telo koristi kao izvor energije, a postoje tri vrste koje su nam potrebne – omega 3, 6 i 9. U namirnicama koje u današnje vreme većina konzumira ima dosta omega 6 i 9 masnih kiselina, koje telo i samo proizvodi, ali omega-3 možemo da dobijemo jedino iz hrane. Međutim, pokazalo se da ovu masnu kiselinu unosimo izuzetno malo. Zato je dobra ideja da u ishranu uvrstimo riblje ulje jer je ono izuzetno bogato ovom masnom kiselinom.

Osim ribljeg ulja, omega-3 masnim kiselinama su bogate i namirnice – lanene semenke, laneno ulje, čia semenke, losos, skuša i druga plava riba, orašasti plodovi, najviše orasi.

Pročitajte još:

Blokira upalu

Ove masne kiseline pomažu kod Alchajmerove bolesti, bolesti srca i depresije, a na zdravlje pluća utiču povoljno na više načina.
Kao prvo, omega-3 masne kiseline bore se protiv upala koje su glavni uzrok oštećenja i disfunkcije pluća. U jednom japanskom istraživanju dokazano je da omega-3 pomažu u lečenju hronične opstruktivne bolesti pluća (stanja poput bronhitisa i emfizema koje spadaju u kategoriju ovih bolesti, a koje su peti vodeći uzrok smrti na svetu). Rezultati studije pokazali su da se kod ispitanika koji su konzumirali omega-3 smanjio broj upalnih ćelija, kao i da je bilo manje upala pluća. Takođe, na šestominutnom testu hodanja mogli su da idu dalje i brže.

Brojne druge studije pokazale su da riblje ulje, zahvaljujući protivupalnim svojstvima, može da ublaži druga upalna stanja pluća, astme i alergije, simptome poput otoka u plućima i otežanog disanja. Riblje ulje može čak da pomogne i u zaštiti pluća blokirajući infekcije poput upale. Studije su pokazale i da omega-3 masne kiseline posebno ciljaju zaraznu bakteriju koja se naziva netipični haemofilus influence (Hib), a koju često imaju pacijenti s plućnim bolestima i koja često uzrokuje suženje i upalu u gornjim disajnim putevima.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram