Sve o menstruaciji na moru: Kupajte se i sunčajte, ali pazite na jednu stvar

Plaža
Foto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

I dalje planirate odmor u zavisnosti od datuma ciklusa? I i dalje vam se redovno dešava da i kad sve tempirate kako treba - dobijete čim stignete na plažu? Imamo dobre vesti.

Ne morate da propustite nijednu od svojih redovnih aktivnosti kada imate menstruaciju. Svi znamo da postoje mnoge zablude o plivanju tokom menstruacije.

Nema potrebe da vam odmor propadne zbog menstruacije, slobodno možete da se okupate u moru i plivate, samo treba da nosite tampon ili menstrualnu čašicu.

Mnoge profesionalne plivačice su učestvovale u velikim trkama dok su imale menstruaciju.

Zbog svih nedoumica koje žene i dalje imaju kad je ciklus na moru u pitanju, porazgovarali smo sa ginekološkinjom Mimom Fazlagić.

Mima kroz smeh kaže da žene treba da rade sve isto što i kod kuće, ali onda nastavlja da ipak postoje neke stvari na koje posebno treba obratiti pažnju.

„Vreme ciklusa je vreme kada žena mnogo lakše zapati neku infekciju i tada ona mora da se ponaša shodno tome, tako da ukoliko odliv nije preterano obiman kupanje sa tamponom je dozvoljeno, ali nakon kupanja u moru više nego obavezno je tuširanje i menjanje tampona i kupaćeg kostima.“

Takođe, Mima je upozorila da kupanje u bazenima tokom menstruacije nije preporučljivo zbog velike količine bakterija koje se nalaze u bazenskoj vodi, a takođe je savetovala žene da ukoliko dobiju obimniji ciklus ipak nekoliko dana presede na plaži u hladu kako ne bi rizikovale upalu ili neku infekciju.

***

Bonus video: Joga vežbe za bolove tokom ciklusa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram