Suve smokve su odlične, ali ne sme da ih jede svako

suve smokve dijabetes
Foto: - / Digifoodstock / Profimedia

Suve smokve odličan su izbor u vreme posta i u vreme hladnoća jer organizmu brzo mogu da obezbede neophodnu energiju. Jedina mana im je što su dosta kalorične, pa treba biti umeren u količinama.

Konzumiranje suvih smokava dobro je i za zdravlje kostiju, pošto su one odličan saveznik u održavanju normalne gustine kostiju i sprečavanju nastanka osteoporoze.
Bogate su brojnim vitaminima, među njima i vitaminima iz B grupe koji pomažu u situacijama pojačane nervoze i nesanice, a takođe doprinose boljoj koncentraciji i podstiču pamćenje.

Pročitajte još:

Zato je dobro da ih uzimaju učenici i studenti dok uče, a takođe i svi oni čiji poslovi podrazumevaju velike mentalne napore.

Visok sadržaj bakra u sastavu suvih smokava preporučuje ih osobama koje pate od malokrvnosti. Tako je jer bakar stimuliše veću proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, eritrocita, pišu na sajtu Dnevna doza lepog.

Suve smokve su poznate i kao dobri borci protiv slobodnih radikala. Budući da obiluju vlaknima, pomažu u poboljšanju probave i odličan su izbor za osobe sklone zatvoru i nastanku hemoroida.

Zbog visokog sadržaja kalcijuma mogu čak i da budu sasvim dobra zamena za mleko i mlečne proizvode, kada oni ne smeju da se konzumiraju iz bilo kojih razloga.

Oprez u konzumiranju suvih smokava se savetuje osobama sa dijabetesom jer sadrže dosta šećera. Iz istog razloga s njima ne bi trebalo da preteruju ni osobe koje su na dijeti i žele da smršaju. Naime, tokom pripreme suvih smokava većina vlage izlazi iz njih, dakle, povećava se koncentracija glukoze. Sušeno voće ima dosta kalorija, pa može naštetiti dijabetičarima. Čak i kod dijabetesa tipa 1, visoko kalorična hrana je zabranjena, a da ne spominjemo tip 2, pišu na sajtu Pobedi dijabetes.org.

Sušeno voće ne sadrži materije koje snižavaju nivo šećera. Naprotiv, one dovode do oštrog skoka u njemu, a to je opasno. U tom smislu, sušene smokve su kontraindikovane kod dijabetes melitusa bilo koje vrste i težine.

Takođe, kako bi duže trajale, pri industrijskom sušenju smokava se koriste sumpor dioksid i sulfiti. Međutim, problem je što ove materije mogu da izazovu alergijske reakcije kod nekih ljudi, pre svega kod astmatičara, pa bi za njih bilo poželjno da ovako sušene smokve ipak izbegavaju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram