Sumorno otkriće o autofagiji – drugom metodom se brže mršavi

Alesandra Ambrosio
Za manekensku liniju ipak samo smanjite broj kalorija Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Ako je vaš cilj da smršate pomoću autofagije, ovaj režim ishrane možda neće imati bolje efekte od jednostavnog smanjenja ukupnog unosa kalorija na dnevnom nivou, pokazuje novo istraživanje.

Autofagija, odnosno fasting kojim ograničavate grickalice i obroke na određeni vremenski okvir tokom dana, može imati koristi u zavisnosti od vaših ciljeva.

Ali što se tiče gubitka kilograma, nova studija u časopisu Science Translational Medicine sugeriše da fasting nije efikasniji od jednostavnog smanjenja ukupnog unosa dnevnih kalorija, pišu Yahoo news.

U stvari, isprekidan post može čak biti i štetan za mišićnu masu, prema autoru istraživanja Džejmsu Betsu, iz Centra za ishranu, vežbanje i metabolizam Univerziteta u Batu u Velikoj Britaniji.

Autofagija može dovesti do gubitka mišića Foto:Shutterstock

Istraživači su regrutovali 36 učesnika i pratili tokom tri nedelje tri grupe. Prva grupa nije primenjivala autofagiju i samo je smanjila dnevne kalorije za 25 procenata. Druge dve grupe su postile naizmeničnim danima, pri čemu je jedna grupa jela 50 odsto više hrane nego obično, a druga grupa 100 odsto više.

Na kraju studije, tri nedelje kasnije, poslednja grupa nije pokazala gubitak kilograma, dok su prva i druga grupa izgubile približno istu količinu kilograma, ali sa značajnim razlikama, rekao je Bets. Oni koji su primenjivali autofagiju, a zatim jeli 50 odsto više, izgubili su mnogo više mišićne mase od grupe koja nije primenjivala fasting.

„Zbog toga, svako ko želi da vrši autofagiju mora imati na umu da će mu možda trebati više fizičkih aktivnosti da bi održao mišićnu masu“, rekao je Bets.

Važno je jesti zdrave namirnice Foto: Shutterstock

Još jedan faktor koji ovde treba uzeti u obzir je kvalitet hrane, rekla je Kristin Gilespi, nutricionistkinja. Pretpostavka fastinga je da treba da jedete hranljivu, zdravu hranu u relativno normalnim količinama tokom vremenskog okvira za jelo, smatra ona.

Ograničenje studije je mali broj učesnika, kao i činjenica da nisu bili gojazni.

„Mislim da različite strategije autofagije mogu imati različite efekte“, rekao je Džejms Bets.

Ako nema efekta, treba promeniti vreme fastinga svakog dana, kao i uzeti u obzir koliko dugo postite. Jedite na način koji najbolje odgovara vama i usklađen je sa vašim ciljevima u ishrani i treningu. Kao i uvek, savetovanje sa nutricionistom ili drugim medicinskim stručnjakom je najbolji način da personalizujete svoju ishranu i ostvarite najbolje rezultate.

***

Bonus video: Ovo su posne dijete

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram