Studija koja menja sve: Šok saznanja o uticaju fastinga na zdravlje

Foto:Shutterstock

Isprekidani post nije toliko zdrav.

Isprekidani post – jedna od najpopularnijih metoda ishrane u poslednje vreme – može zapravo povećati rizik od prerane smrti.

Ovaj način ishrane, kojim se u telu podstiče autofagija, doživeo je veliku slavu od 2010. godine. Poznate ličnosti kao što su Kortni Kardašijan, Mark Volberg, Hju Džekmen i Dženifer Aniston kažu da im je fasting pomogao da smršaju ili detoksikuju svoje telo.

Ironično, jedna od glavnih prednosti koje navode sledbenici te ishrane je dugovečnost. Ranije je fasting takpđe bio povezan sa manjim rizikom od bolesti.

Međutim, u najnovijoj studiji na 24.000 Amerikanaca starijih od 40 godina, preskakanje doručka povezano je sa većim rizikom od umiranja od srčanih bolesti, dok izostanak ručka ili večere povećava šanse za smrtnost od svih uzroka.

Rezultati su bili loši čak i ako su ljudi vežbali, jeli zdravo i retko pušili ili pili alkohol, tvrde naučnici. Kažu da osobe koje praktikuju post obično na kraju pojedu relativno veliku količinu hrane u jednom potezu, što vremenom može oštetiti ćelije tela.

fast food
Foto: Shutterstock

Kako je sprovedena studija

U studiji, objavljenoj u Journal of the Academy of Nutrition and Diabetics, tim naučnika je analizirao podatke od 24.011 osoba starijih od 40 godina iz celog SAD. Oni su već bili učesnici nacionalnog istraživanja koje je trajalo od 1999. do 2014. i svake dve godine su ih ispitivali o ishrani, opštem zdravlju, bolesti i ponašanju.

Četrdeset procenata učesnika jelo je u proseku manje od tri obroka dnevno. Njihovi odgovori u anketi bili su povezani sa njihovim medicinskim kartonima. Ukupno je bilo 4.175 smrtnih slučajeva do kraja studije, uključujući 878 uzrokovanih srčanim problemima.

U poređenju sa učesnicima koji su jeli tri obroka dnevno, konzumiranje samo jednog obroka je povezano sa 30 odsto povećanim rizikom od smrtnosti od svih uzroka i 83 odsto povećanim rizikom od srčanih bolesti. Ljudi koji su preskočili doručak imali su 40 odsto veći rizik od smrti od srčanih bolesti u poređenju sa onima koji nisu, ali nije bilo razlike u mortalitetu od svih uzroka.

Međutim, ljudi koji nisu jeli ručak ili večeru imali su 12 do 16 odsto veće šanse da umru iz bilo kog razloga.

Autor studije dr Vei Bao je objasnio da preskakanje obroka obično znači unošenje veće količine hrane u jednom trenutku, što može pogoršati opterećenje regulacije metabolizma glukoze i dovesti do kasnijeg metaboličkog pogoršanja.

***

BONUS VIDEO: Keto – savršena dijeta za Srbe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram