Gersonova dijeta navodno je lek za kancer – doktor otkriva šta je istina

Foto: Nadia Borovenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Gersonova dijeta nije tako idealna kao što zvuči.

Gersonova dijeta predstavlja se kao ishrana koja je lek za kancer.

Ali, da li Gersonova dijeta može da pomogne najtežim bolesnicima ili pak da načini još više štete? To je za naš portal objasnila dr Dragana Balać, lekar specijalista higijene sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Šta je Gersonova dijeta?

Navodno lekovita, Gersonova dijeta je sveobuhvatni pristup iscelivanju tela pomoću posebnog načina ishrane i detoksikacije. Poklonici ove metode tvrde da poboljšava prirodnu sposobnost organizma na samoizlečenje i da je danas jedna od najpopularnijih prirodnih terapija za lečenje raka u svetu, ali i da pomaže i kod mnogih drugih bolesti.

A ako se sprovodi preventivno, Gersonova dijeta može sprečiti mnoge bolesti i sačuvati dobro zdravlje.

„Da je zaista tako, Stiv Džobs, jedan od najbogatijih ljudi na svetu, i drugi slični njemu koji su imali rak, verovatno bi bili živi“, primećuje dr Balać.

Gersonovu dijetu razvio je dvadesetih godina prošlog veka Maks Gerson, nemački lekar, rođen 1881. na području današnje Poljske. Gerson je uvideo da njegova ishrana zapravo ne leči određene bolesti nego podstiče metabolizam i imunološki sistem na pravilan rad, te na takav način utiče na zdravlje.

Foto: Shutterstock

Jelovnik Gersonove dijete

Gersonova dijeta je izuzetno restriktivna. Jede se većinom sirova i skoro u potpunosti veganska hrana. Sveže voće i povrće se jede sirovo, u salatama, sokovima ili supama. Od neveganskih proizvoda dopušteni su samo jogurt i med. Mleko i mlečni proizvodi, kao i meso su zabranjeni. Povremeno se sme jesti celo zrno pirinča i malo hleba od celog zrna raži. Kuvani krumpir je dopušten češće. Od ulja dopušteno je samo laneno.

Za zaslađivanje se može koristiti javorov sirup, med ili smeđi šećer u količini koja ne prelazi dve kafene kašike dnevno. Pacijenti ne piju vodu, umesto toga preporuka je 13 čaša soka u toku dana. Zabranjena su alkoholna pića, kafa i čajevi. Ne smeju se jesti mahunarke, soja, gljive i margarin. Od voća i povrća nisu dopušteni ananas, avokado, bobičasto voće, kokos i drugi orašasti plodovi, kao i krastavci, klice i sirovi spanać.

Doktorka kaže da ovaj Gersonova dijeta podrazumeva, uz ceđene sokove, obavezna tri lagana obroka dnevno, od kojih svaki sadrži posebnu Hipokratovu supu. Ona navodno ima snažna detoksikacijska svojstva i pravi se od nekoliko vrsta povrća.

„Sastojci ove supe poput peršuna, praziluka, belog i crnog luka, paradajza, krompira sigurno neće pogoršati zdravstveno stanje, ali da je ovo čudotvorni lek – teško. Zato je važno vratiti se na staru priču – ukoliko se umereno jede iz svih grupa namirnica, zdravlje ne može biti narušeno“, rekla je dr Balać.

Foto: GARO/PHANIE / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mana Gersonove dijete

Dr Draga Balać ističe da sa Gersonovom dijetom treba biti oprezan, pre svega jer je i inače i kod najtežih bolesti vrlo važno jačati imunitet, a to teško ide bez svih namirnica.

„Mislim da treba skrenuti pažnju na to da se naš imunosistem zasniva na proteinima (belančevinama). Proteine gradimo iz amino-kiselina koje se najbolje usvajaju iz namirnica životinjskog porekla (najbolji izvor amino-kiselina je belance jajeta), a kod vegetarijanaca to su ribe i mlečni proizvodi. Kod vegana su izvor proteina šampinjoni ili bilo koje druge jestive pečurke. A u Gersonovoj dijeti sve to, i pečurke i mahunarke su zabranjene“, naglašava dr Balać.

Dr Balać napominje da je kod osoba obolelih od karcinoma ishrana individualna i zavisi od zdravstvenog stanja pacijenta.

„Smatram da je ishrana važan deo prevencije, a kada se karcinom ipak dogodi, pristup pacijentu je individualan“, zaključila je.

***

BONUS VIDEO: Keto – savršena dijeta za Srbe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram