Prava ideja za doručak.
Kako je zapisano u starim knjigama, kačamak je u istočnoj Srbiji, za vreme posta, često zamenjivao hleb. U vreme kad nije bio post, imućniji seljaci su obično kačamak umakali u istopljen puter ili mast, u čemu je bilo i nadrobljenog sira.
Oni koji su u to vreme bili još imućniji i imali mogućnosti da pripreme kavurmu (spržu), u zagrejanu kavurmu bi umakali kačamak.
Kačamak su služili direktno na sovri, gde je sedelo nekoliko članova porodice. Odmah bi prinosili tiganj u kome bi bila zgrejana kavurma ili sir. Svi članovi porodice bi topili (umakali) kačamak u taj tiganj. Za vrlo kratko vreme na ovaj način i veća grudva kačamaka bi bila pojedena.
Ukoliko nemate ideju za doručak, probajte starinski recept za kačamak iz istočne Srbije Snežane Kitanović, prema receptu njene bake i mame. Snežana Kitanović je članica autorskog tima knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, piše danas.rs.
Recept za kačamak
Sastojci:
3 veće kutlače belog projinog brašna
1,5 l vode
soli po ukusu
Priprema:
Kačamak se priprema od belog kukuruznog brašna, mlevenog u vodenici potočari.
U veći sud staviti 1,5 l vode i soli po ukusu. Vodu pustiti da provri, dodati brašno koje ne treba mešati. Brašno treba da ostane na površini vode kao kupa. U sredini te kupe od brašna napraviti varjačom rupu i pustiti da lagano vri 20-30 minuta.
Jako je važno da ima dovoljno vode, jer će u protivnom da zagori.
Ako posle pola sata bude i dalje previše vode u šerpi, odliti u neku posudu.
Brašno će se kuvati i postepeno smanjivati. Kada brašno sasvim nestane sa površine, onda počinje mešanje, najbolje manjom oklagijom.
Kada je gotov, kačamak se prebacuje na specijalnu dasku, na kojoj se i služi.
Kačamak seći na komade koncem ili drvenim nožem.
Vruć kačamak može se poslužiti na razne načine:
* preliven mlekom i posoljen
* u tiganju zagrejati nekoliko kašika masti, dodati perca luka ili praziluk, malo aleve paprike i uz mešanje kratko propržiti, pa odozgo namrviti sir;
* u tiganju zagrejati nekoliko kašika masti, dodati mlevenu papriku (paziti da ne izgori);
Recept preuzet sajta recepti-kuvar.rs.
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: