Šta vam treba da biste imali neprobojan imunitet? Šot na eks u koji se kunu i nutricionisti

Foto: Shutterstock

Pristupačno, a efektno.

Ideja da se đumbir koristi kao tradicionalni biljni lek za opšte zdravstvene probleme prvi put se javila u Kini i Indiji pre više od 5.000 godina. Danas je đumbir šot jedan od viralnih trendova na mrežama. Prema platformi Glimpse, pretrage za đumbir šotovima su naglo porasle za skoro 40 odsto u poslednjih nekoliko meseci.

Šta su đumbir šotovi?

Ingrid Balabanova / Panthermedia / Profimedia

U intervjuu za Shape Magazine 2020. godine, glumica Ana Kendric je rekla: „Pokreće me đumbir. Ako putujem i ne mogu da uzimam đumbir, osećam se bolesno. Dok sam boravila u Nemačkoj tri meseca nisam mogla da nađem radnju sa smutijima. Zato sam kupila sokovnik i gomilu đumbira da ga sama napravim, jer sam bila sigurna da je to jedino što me održava u životu.“

Đumbir šotovi su se polako ali sigurno infiltrirali u ishranu, a u osnovi su koncentrovani napici napravljeni od svežeg soka od đumbira. Pošto đumbir može imati prilično jak ukus i nije baš prijatan, šotovima se često dodaju sok od limuna ili pomorandže kako bi bili ukusniji.

Koje su prednosti?

„Đumbir poseduje antiinflamatorna i antioksidativna svojstva koja se pripisuju jedinjenjima kao što je gingerol“, kaže Klarisa Lenher, nutricionistkinja sa sedištem u Londonu koja je provela poslednjih nekoliko godina menjajući i uklanjajući stigme i predrasude o zdravlju. „Dakle, šotovi đumbira mogu pomoći u podršci zdravom imunološkom sistemu.“

Ako patite od mučnine ili vam je muka tokom vožnje, đumbir bi svakako trebalo da vam bude pri ruci. Američka akademije za akušerstvo i ginekologiju je đumbir prihvatla kao nefarmaceutski lek. Ovo je podržano istraživanjem koje je sprovela zdravstvena služba u Španiji koja je otkrila da je đumbir „efikasan i jeftin lek“, što je lepo znati.

Handmade Pictures / Alamy / Alamy / Profimedia

„Đumbir sadrži određene enzime koji mogu pomoći kod nadimanja, smanjenja gasova i zatvora“, kaže Lenher. „Takođe ima vazodilatatorne efekte, što znači da može pomoći u opuštanju krvnih sudova i potencijalno poboljšanju cirkulacije krvi. Ali, jedan od glavnih razloga zašto je toliko ljudi počelo da pije šotove đumbira je taj što se pokazalo da ima pozitivne efekte na upravljanje glukozom i osetljivost na insulin. To u suštini znači da može uravnotežiti nivo šećera u krvi, dati vam energiju i poboljšati vaše raspoloženje“.

U izdanju Pakistanskog žurnala bioloških nauka iz 2009. godine, 30-dnevna studija je otkrila da đumbir može povećati nivo dva najvažnija neurotransmitera za poboljšanje raspoloženja – serotonina i dopamina. Serotonin je poznat kao „molekul sreće“, a dopamin se naziva „motivacioni molekul“, pa iako šotovi đumbira neće rešiti apsolutno sve vaše probleme, oni mogu zapravo malo pomoći.

Ipak, budite na oprezu. Članak Nacionalnog centra za komplementarno i integrativno zdravlje iz 2020. takođe je otkrio da je nekoliki ljudi doživelo „nelagodnost, žgaravicu, dijareju i iritaciju usta i grla“ nakon konzumiranja đumbira. Ako naiđete na bilo koji od ovih neželjenih efekata, preporučuje se da prestanete da ga uzimate.

Mogu li šotovi đumbira pomoći da smršate?

Đumbir za sada zvuči odlično, a zagovornici često ukazuju na njegovi magičnu sposobnost da pomogne pri mršavljenju. Sve zvuči previše dobro da bi bilo istinito.

U eksperimentu Critical Revievs in Food Science and Nutrition, održan je niz kliničkih ispitivanja kako bi se ispitali efekti šotova đumbira na mršavljenje. Utvrđeno je da redovna konzumacija može smanjiti telesnu težinu i obim struka i kukova. Pored toga, studija iz 2020. testirala je efekte vode sa đumbirom na gubitak težine i metabolizam. Podaci sugerišu da đumbir može da spreči gojaznost i stanja povezana sa gojaznošću. Međutim, veoma je važno napomenuti da ovi rezultati možda nisu sasvim tačni.

„Nauka još uvek nije u potpunosti tu da to u potpunosti podrži“, kaže Lenher. „Veliki deo istraživanja se oslanja na studije na životinjama ili in vitro eksperimente koji koriste ljudske ćelije u kontrolisanom okruženju, i stoga su nam potrebna dalja opsežna istraživanja pre nego što odobrimo šotove đumbira za mršavljenje“.

Viktor Fischer / Alamy / Alamy / Profimedia

Ko treba da izbegava da pije đumbir?

Ako dobijete kiselinu ili imate osetljiv stomak, savetujem vam da razblažite đumbir u malo vode i testirate svoju toleranciju i reakciju“, kaže Lenher. „Iako se đumbir ponekad preporučuje za ublažavanje jutarnje mučnine, od suštinskog je značaja da tražite savet od zdravstvenog radnika tokom trudnoće ili dojenja.

Dalje, đumbir sadrži nešto što se zove salicilat, koji je prirodni razređivač krvi. Dakle, ako uzimate lekove za razređivanje krvi kao što su varfarin ili rivaroksaban, uzimanje đumbira možda nije dobra ideja. Ako ipak želite da ih isprobate, obratite se svom lekaru.

Da li treba da pijete đumbir svakog dana?

„Ako se osećate dobro i uživate u ukusu đumbira, a nemate nikakvih zdravstvenih problema i ne uzimate nikakve lekove, onda možete svakodnevno da uživate i pijete šotove đumbira“, kaže Lenher.

„Ne postoji jedinstven pristup za sve kada je u pitanju učestalost doziranja“, kaže Hamilton. „Međutim, korisno je da se podsetimo da ne postoji takva stvar kao što je magični napitak. Đumbir neće poništiti druge loše navike naše ishrane ili načina života, ali može biti pristupačan benefit.“

Kako napraviti šot?

Šotovima limuna možete dodati kurkumu, limunov sok, kajensku papričicu ili jabukovo sirće, a evo nekoliko recepata.

Đumbir sa limunom (ovo je količina za pet dana za dve osobe)

500 g limuna

500 g đumbira

Proces pripreme:

Iscedite limun. U sok dodajte oljušteni đumbir i sve sjedinite. Dobijenu smesu procedite i čuvajte u staklenoj flaši u frižideru.

Đumbir s jabukom

40 grama svežeg korena đumbira

1 kg jabuka

1 limeta

Priprema:

Operite sve sastojke. Očistite đumbir.

Sa limete skinite koru, a sa jabuka peteljku, kako ne biste oštetili sito sokovnika.

Procedite sve sastojke kroz sokovnik. Ako nemate sokovnik, možete koristiti i blender, ali je mnogo ukusnije kada pravite sok.

Limun, jabuka 

Sastojci:

250 g svežeg đumbira, oljuštena količina

2 organska limuna

2 organske jabuke

2 kašike šećera od trske

2 litra vode

Sve oprati i staviti da se kuva do 40 minuta. Skinuti sa vatre i ostaviti preko noći da se dobro ohladi.

Procediti, sipati u flaše i čuvati u frižideru do 14 dana.

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram