![](https://zadovoljna.nova.rs/wp-content/uploads/2022/02/01/1643705735-profimedia-0271356780-750x500.jpg)
Ono što jedemo utječe na fizički izgled, ali i na našu mentalnu sposobnost i performanse. Određene namirnice mogu ubrzati starenje našeg mozga. Mnoge prodavnice mešovite robe i restorani brze hrane to čine, ali glavna stvar koju treba imati na umu je hrana koja izaziva upalne procese.
Serena Pun, nutricionistkinja i slavna kuvarica, smatra da takva hrana ne samo da narušava fizičko zdravlje već uzrokuje i brži pad funkcije mozga, piše Klix.
„Neki od glavnih uzroka upale, kao što su dodani šećer, prerađeno meso i rafinirani ugljeni hidrati, prilično su prisutni u standardnoj ishrani“, dodaje.
Pun ističe da se pokazalo da konzumiranjem velikih količina dodanog šećera slabimo pamćenje i povećavamo rizik od demencije.
Nažalost, dodani šećer se može naći gotovo posvuda: od pića i deserta do preliva za salatu koji se prikazuje kao zdrav.
„Odlučite se za nezaslađene opcije ili nastojte sami pripremiti hranu kod kuće kako biste kontrolisali potrošnju šećera“, zaključuje.
***
Bonus video: Vremenska posna dijeta
Pratite nas i na društvenim mrežama: