Šta su o autofagiji saznali lekari iz Kalifornije

Foto: Phamous / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Lekari iz Kalifornije smatraju da bi režim ishrane koji praktikuje sve više slavnih mogao pomoći u prevenciji srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Dženifer Aniston i Benedikt Kamberbač neke su od poznatih faca koje su se podvrgnule povremenom postu (autofagiji) da bi izgubili višak kilograma.

Najpopularniji je oblik 16:8, u kojem se posti 16 sati u danu, a jede osam. Još jedan režim koji je dosta raširen je normalno jedenje pet dana, a post iduća dva dana, piše Index.

Kalifornijski naučnici kažu da je ovakav način ishrane bolji i jednostavniji od pukog brojenja kalorija.

„Ljudi koji pokušavaju da smršaju i žive zdravije bi trebalo da obrate pažnju i na to kad jedu kao i na to šta jedu. Ako se jedenje ograniči na određeni raspon sati u danu, rezultati će biti tu bez prevelikog razmišljanja o broju unesenih kalorija i frustracija koje takav sistem može da proizvede. Povremeni post takođe može poboljšati san i kvalitet života, kao i smanjiti rizik od gojaznosti, dijabetesa i srčanih bolesti“, izjavio je profesor Ponda, autor istraživanja.

Foto: Shutterstock

Naučnici smatraju da jedenje bez ovakvih ograničenja remeti sinhronizovanost naše probave, što nas dovodi u situaciju veće izloženosti bolestima.

„Povremeni post je stil života koji bi svako mogao prigrliti“, smatra profesor Ponda.

Jedna od slavnih osoba koje se kunu u povremeni post, Dženifer Aniston, rekla je da ne jede doručak i pije isključivo tečnosti u jutarnjim satima, a pojede nešto tek pred kraj dana. Benedikt Kamberbač je rekao da preferira sistem 5:2, u kojem 5 dana jede, a 2 dana posti. Ovaj režim ishrane uveo je da bi smršao za ulogu Šerloka Holmesa.

Međutim, naučna i medicinska zajednica i dalje su podeljene oko toga koliko autofagija zapravo doprinosi gubitku kilograma jer različita istraživanja daju različite rezultate, stoga su potrebne dodatne analize iz različitih uglova.

***

Bonus video: Vremenska posna dijeta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram