Šta se tačno događa u telu ako svaki dan piješ mleko

mleko
Foto: Cavan Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako telo reaguje na mleko i šta u organizam unosimo kroz ovaj popularni napitak?

Oduvek se znalo da mleko ima brojne zdravstvene dobrobiti, koje sežu od zdravlja kostiju do poboljšanja raspoloženja. Ali poslednjih godina mleko (i mlečni proizvodi generalno) stekli su reputaciju ne tako zdravih, što je dovelo do toga da su se mnogi prebacili na biljne vrste. Međutim, dijetetičari kažu da je za većinu ljudi zdravo svaki dan popiti čašu mleka, piše Yahoo.

Mleko je vrlo bogato hranljivim materijama i može se konzumirati svakodnevno kao deo plana zdrave ishrane, kažu lekari.

Mleko je prepuno kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, vitamina D, proteina i mnogih drugih hranljivih materija. Osim ako ne podnosite laktozu, alergični ste na mleko ili se držite veganske ishrane, nema razloga da izbegavate svakodnevnu konzumaciju mleka jer tako dobjate važne materije.

Zapravo, MyPlate Ministarstva poljoprivrede SAD-a preporučuje odraslima da konzumiraju tri porcije mlečnih proizvoda dnevno, a da deca konzumiraju dve do dve i po porcije dnevno. Za referencu, jedna šolja mleka jednaka je jednoj porciji. Imajući to na umu, uvek je najbolje razgovarati s registrovanim dijetetičarom o tome koliko mleka treba piti dnevno i koja je vrsta najbolja za vas i vaše zdravstvene potrebe.

Ovo je nutritivni profil jedne šolje sa smanjenim udelom masti ili 2% mleka, prema USDA:

Kalorije: 122

Belančevine: 8,2 g

Ukupna masnoća: 4,7 g

Zasićene masti: 2,7 g

Ugljeni hidrati: 12 g

Šećer: 12 g (svi su od laktoze ili prirodnog mlečnog šećera)

Šolja mleka takođe ima više od 300 mg kalcijuma, a preporučuje se unos 1.000 do 1.200 mg dnevno, piše Večernji.hr.

Koja je vrsta mleka najzdravija

Vrsta mleka koju odaberete – obrano, punomasno ili 2% – lični je izbor, zasnovan na vašim prehrambenim potrebama i preferencijama ukusa. Na primer, punomasno mleko sadrži više masti, pa ga je bolje izbegavati ako ste na dijeti s niskim udelom masti: Kao i sa svakom drugom hranom, ne postoji univerzalna opcija za sve.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram