Pila sam sok od pomorandže svakog dana 40 dana – evo šta mi se desilo

Foto:Shutterstock

Jedna žena je objavila da je 40 dana pila samo sok od pomorandže i potom otkrila kako je to uticalo na njeno telo.

En Ozborn iz Kvinslenda u Australiji podelila je sa svojim pratiocima na društvenim mrežama da je pila samo sok od pomorandže 40 dana uzastopno i da se nikada nije osećala zdravije.

I dok lekari upozoravaju da tako nešto nije pametno, En i slični njoj ne obaziru se mnogo na te preporuke.

„Bilo je to divno iskustvo. Osetila sam emocionalne, fizičke i duhovne koristi“, rekla je Ozborn svojim pratiocima na Instagramu o svom 40-dnevnom detoksu sokom od pomorandže.

Rekla je da je tokom ovog posta mogla da se zagleda u sebe, kao i da je bila odličnog fizičkog zdravlja i imala dosta energije.

Stručnjaci se slažu da sok od pomorandže ima zdravstvene prednosti i da je bogat vitaminom C, koji je dobar za imunosistem, srce i podstiče proizvodnju kolagena. Takođe je antioksidant koji štiti vaše ćelije od slobodnih radikala. Pošto telo ne proizvodi vitamin C prirodno, moramo da ga unosimo hranom, ali tu treba paziti.

Preko 2.000 mg vitamina C na dan može izazvati zdravstvene probleme kao što su kamen u bubregu ili problemi s varenjem. A En Ozborn kaže da ponekad popije pet litara soka od pomorandže dnevno.

Vrlo je važno znati da ceđeni sok nema toliko koristi kao jedenje celog voća.

Svi sokovi su obično bez korisnih vlakana koja pomažu u usporavanju apsorpcije šećera i smanjenju glikemijskog indeksa. Dakle, sok od pomorandže, čak i kada nije zaslađen, može izazvati skok šećera u krvi.

Još jedna potencijalna opasnost konzumiranja previše soka od pomorandže je to što su pomorandže citrusno voće, koje ima veliku kiselost, a to može oštetiti zubnu gleđ i izazvati refluks kiseline.

Pritom, dijeta voćnim sokovima bez kalorija iz čvrste hrane takođe može dovesti do potpunog izglednivanja i smrti, upozorava NY Post.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram