Šta se događa u vašem telu kad jedete pomorandže

pomorandže
Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Mnogi znaju da konzumacija jedne jabuke dnevno ima mnoge pozitivne učinke na celokupno zdravlje, ali šta se događa kad jedete pomorandže?

Pomorandže su poznate po tome što su bogate vitaminom C, ali portal EatThis istražio je kakve sve učinke konzumacija ovog voća ima na naše telo.

Ojačava naš imunološki sistem

Ovo verovatno nije prvi put da čujete, a to je upravo zahvaljujući vitaminu C. Prema istraživanju iz 2018, vitamin C iz pomorandži ne samo da štiti ćelije i neutralizuje imunološke pretnje poput zagađenja oko nas i dima cigareta već takođe ojačava vaš generalni imunitet na viruse i infekcije.

Može smanjiti rizik za određene vrste raka

I ova se stavka može pripisati vitaminu C. Medical News Today izveštava da konzumacija pomorandži može pomoći u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu uzrokovati rak. Studija iz 2013. pak pokazuje da prisutnost vitamina C i folne kiseline u kombinaciji s antioksidansima u pomorandžama može smanjiti rizik od oštećenja DNK, a samim time i raka.

Poboljšaćete stanje kože

Ovo slatko i sočno voće može biti ključ za vašu čistu kožu. Vitamin C direktno doprinosi proizvodnji kolagena koji je ključan za jačanje kože, pokazuje studija objavljena 2017, prenosi N1.hr.

Poboljšaćete zdravlje srca

Vitamin C nije jedini zdravi nutrijent u pomorandžama. Vlakna i kalijum takođe se mogu pronaći u ovom voću, a oni su ključni za poboljšanje zdravlja srca. Prehrambena vlakna znatno smanjuju rizik od srčanih bolesti. Otprilike tri grama prehrambenih vlakana ima u jednoj pomorandži srednje veličine.

Pomažu u snižavanju šećera u krvi

Još jedna prednost vlakana koja se nalaze u pomorandžama je njihova sposobnost da snize nivo šećera u krvi. Ovo je izuzetno korisno za one koji imaju dijabetes tip 1 ili tip 2, ali i za one koji su u riziku od razvoja visokog nivoa šećera u krvi.

BONUS VIDEO: Biljna ishrana – sirova hrana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram