Šta se događa s našim telom i psihom kada prestanemo da unosimo šećer

Foto: Credit line: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Prestanak unosa šećera pozitivno deluje na naš organizam.

Svi volimo slatkiše, ali isto tako znamo da su oni loši za naš organizam ukoliko se unose u velikim količinima.

Prestanak unosa šećera može da ima samo pozitivne stvari za naš život, ali da li ste se nekada zapitali šta se tačno događa s našim telom i psihom ako prestanemo da konzumiramo rafinirani šećer?

Uprkos svim informacijama koje imamo o tome koliko je slatko nezdravo, većina u njemu i dalje uživa. Osim toga, one najgore, jednostavne šećere nalazimo i u dosta napitaka, posebno u gaziranim pićima, pa su i oni na popisu namirnica koje svakako treba da izbegavamo. Zašto je onda toliko teško da prestanemo da jedemo slatkiše? Pa zato što šećer stvara veliku zavisnost te je za čišćenje organizma od njega potrebno dugo vremena, no jednom kada to uradimo – rezultati su sjajni.

U nastavku vam donosimo tri razloga zbog kojih je odvikavanje od konzumiranja rafiniranih šećera najbolja odluka koju za sebe možete da donesete.

Čišćenje organizma

Vrlo brzo nakon što krenete sa odvikavanje od šećera videćete da vam se telo na mnoge načine čisti od toksina. Mnogi su primetili izbijanje akni nakon pojačanog unosa šećera, a uzrok tome su hormonalne promene izazvane pojačanim unosom šećera. Kada se brzi šećeri izbace iz ishrane koža postaje čišća, mekša i zdravija. No, iako je to veliki estetski bonus, postoje i brojne druge zdravstvene dobrobiti poput sniženog krvnog pritiska i holesterola.

Naime, osobe koje unose veće količine šećera imaju i viši indeks telesne težine (BMI), a on uzrokuje porast krvnog pritiska jer se od srca zahteva jači rad za pumpanje krvi.

Čak i u slučaju normalne telesne težine, šećer je direktno povezan s povišenim krvnim pritiskom, pa je jasno da izbacivanje ovog nutrijenta značajno snižava krvni pritisak i vraća ga u normalan nivo.

Potvrđeno je i da osobe koje unose mnogo šećera imaju snižen HDL ili dobar holesterol te povišen  LDL, odnosno loš holesterol.

Nivoi triglicerida su takođe povišeni kod osoba koje konzumiraju veće količine šećera. Izbacivanje šećera iz ishrane drastično se poboljšava profil lipida u krvi, a time i smanjuje rizik od niza kardiovaskularnih bolesti.

Nivo energije tokom dana se stabilizuje

Unos šećera drastično povećava, pa naglo spušta nivo energije u organizmu. Ishranu koja ima nizak udeo šećera karakterišu stabilni nivoi energije jer proteini i zdrave masti ne izazivaju tako značajne promene nivoa šećera. Uz to, stabilan nivo energije tokom dana jamči i stabilniju mentalnu situaciju. Naime, naša psiha postane iritantna kada nam šećer naglo padne, pa možemo iskusiti nervozu i agresivnost, a ako nam je nivo šećera u krvi normalan i time energija tokom dana stabilna, to se neće događati.

Smanjuje se rizik od raznih bolesti

Neke vrste karcinoma, poput karcinoma štitne žlezde, povezane su s pojačanim unosom šećera. Osim toga, maligne ćelije za hranu koriste upravo ćelije šećera. Upravo zbog toga, obolelim od karcinoma se savetuje potpuno izbegavanje šećera.

Ishrana s niskim udelom šećera na isti način utiče i na smanjenje rizika za razvoj malignih ćelija. Uz to, veće količine šećera koje se kontinuirano unose izazivaju otpornost na insulin, odnosno insulinsku rezistenciju. Dugoročno, ovo je temelj za obolevanje od dijabetesa. Kod osoba koje su izbacile šećer iz svoje ishrane, značajno raste osetljivost na insulin te se smanjuje rizik od obolevanja od dijabetesa.

***

BONUS VIDEO: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram