Šta se dešava kad jedeš supu svaki dan

Supa
Foto: AF archive / Alamy / Alamy / Profimedia

"Pojedi nešto čorbasto, dobro je za varenje" je savet koji smo dosta puta čuli u životu. Supa zaista prija stomaku - ali da li je valja jesti svaki dan?

Mnogima je supa nezaobilazni deo ručka – bilo da je povrćna ili sa mesom. Neki više vole gustu čorbu, jer ništa ne zagreje bolje u zimskim danima.

Koliko je zdravo da često jedemo supe i čorbe? Sajt Eat this navodi kako ovo jelo utiče na organizam ako ga jedete svaki dan.

Pročitajte još:

Ako ste se pitali zašto je supa predjelo, niste usamljen slučaj. U zavisnosti od vrste koju izaberete, jedan tanjir pre glavnog jela će vas donekle zasititi. Hrana sa većim procentom vode brzo zasiti. Zato – čak i ako pojedete predjelo i jelo, vrlo je izvesno da ćete uneti manje kalorija nego da se bacite na veliki obrok kad ste gladni.

Možda nećete uvek utoliti glad

Znate onaj osećaj kad pojedete samo supu za ručak i vrlo brzo ogladnite? To ima veze isključivo sa sastojcima koje ste izabrali. Ukoliko u njoj nema proteina i složenih ugljenih hidrata – vrlo je izvesno da ćete brzo početi da grickate nešto. Držite se čorbica i supa sa povrćem, začinskim biljem, začinima, graškom, sočivom.

Više hranljivih sastojaka a manje kalorija

Ako razmišljate šta da stavite u supu, treba da znate da možete uneti gomilu hranljivih sastojaka i manje kalorija nego u nekom drugom jelu. Istraživanja pokazuju da je ovo jelo zapravo jedan od ključnih faktora u gubljenju kilograma, održavanju postojeće kilaže i smanjivanju rizika od gojaznosti.

Ako se radi o bistroj supi sa dosta povrća, unećete u organizam vlakna, antioksidante vitamine A i C i magnezijum. Dakle – izbegavajte kremaste čorbe sa dodacima poput pavlake.

Bonus predlog je da za vikend skuvate u najvećoj šerpi dovoljno supe za celu nedelju.

Pazite na višak natrijuma

Uz visok sadržaj zasićenih masti, supa može da ima i previše natrijuma. Američka asocijacija za bolesti srca preporučuje da dnevno ne unosimo više od 2.300 miligrama natrijuma dnevno, a neke gotove nudle sadrže 890 miligrama po porciji.

Najbolje je da kuvate sami i da ne uzimate gotove supe jer tako kontrolišete koliko soli stavljate. Ako pojedete neku slanu i težu varijantu, posle obroka popijte dosta vode, savetuju američki nutricionisti.

*

Bonus video:

 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram