Šta može da ti se desi ako ceo život uvlačiš stomak

Foto: Poosh/Katie Levine/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Sindrom peščanog sata.

Svi smo barem jednom u životu bili pomalo nesigurni u svoj izgled, pa smo brzo uvukli stomak kako bismo sakrili da na tom predelu imamo višak i osećali se bolje ili smo ga uvukli kako bismo obukli tek oprane farmerke.

Uvlačenje stomaka s vremena na vreme neće imati neke velike posledice za telo, ali ako konstantno uvlačiš stomak kako bi se činio manjim, postoji velika šansa pojave sindroma peščanog sata. Iako je figura peščanog sata kroz istoriju jedan od najpopularnijih oblika tela i mnogi teže upravo takvom izgledu, ovde se ne radi o figuri nego o sindromu koji može biti bolan i problematičan.

Konstantno uvlačenje stomaka može dovesti do pojave boli u leđima i vratu, ali i problema s disanjem, a posledice uvlačenja stomaka mogu nastati nezavisno od telesne težine.

Šta je sindrom peščanog sata i zašto se javlja?

Foto: AKM Images / Backgrid USA / Profimedia

Kiropraktičar Adam Brauning za „Cleveland Clinic“ navodi kako je sindrom peščanog sata posledica stezanja gornjih trbušnih mišića na duže vremenske periode. ,

„Mišići gornjeg dela abdomena nakon nekog vremena postanu znatno čvršći dok mišići donjeg dela abdomena postaju slabiji zbog manjka aktivnosti“, objašnjava Brauning i dodaje kako se uvlačenjem stomaka aktiviraju tri vrste mišića trupa te dijafragma.

Možda toga u tom trenutku nismo svesni, ali svaki put kada uvučemo stomak treniramo mišiće da deluju nepravilno, odnosno navikavamo ih na neprirodni položaj. Osim iz estetskih razloga, stomak se uvlači i kao posledica povrede, a jednom kada su mišići gornjeg dela abdomena učvršćeni, dolazi i do plitkog i brzog disanja kako bi sprečili pojavu boli u njima.

„Kada stisnemo gornje trbušne mišiće stvaramo veći pritisak u području abdomena i pomeramo pluća i ostale organe poput želudca, više u grudni koš“, pojašnjava dr. Brauning.

Posledice dugoročnog uvlačenja stomaka

Uvlačenje stomaka iz estetskih razloga najčešće se dešava kod žena u tridesetima. Povremeno uvlačenje stomaka neće ostaviti trajne posledice, ali ako konstantno uvlačimo stomak može doći do disbalansa mišića abdomena i pojave sindroma peščanog sata. Najčešće posledice su:

Problemi s disanjem

„Kada uvlačimo stomak naša dijafragma se kontrahuje u suprotnom smeru, što može povući donja rebra gore i prema unutra, umesto da ih povuče prema dole i stvori negativan prostor za širenje pluća udisajem“, objašnjava kiropraktičar.

To znači da svaki put kada uvučemo stomak imamo manje prostora za širenje pluća i rebara što za posledicu ima ograničen unos kiseonika. Uvlačenje stomaka može smanjiti unos kiseonika za čak 30 posto.

Bol u leđima i vratu

Mišići u srednjem i donjem dijelu leđa su odgovorni za podršku abdomena, a uvlačenje stomaka utiče i na njih. Ograničavanje kretanja grudnog koša stvara pritisak na mišiće vrata i leđa budući da su njihove funkcije povezane, a to dovodi do ukočenog vrata ili boli u leđima.

Kako prepoznati sindrom peščanog sata?

Ako često uvlačiš stomak, postoji nekoliko jasnih znakova sindroma peščanog sata. Postoje tri vidljive posledice uvlačenja stomaka: Pupak lagano usmeren prema gore, upečatljiva linija ili nabor iznad ili oko pupka, čvrsti i definisani gornji trbušni mišići te mekši donji trbušni mišići.

Kako se rešiti posledica uvlačenja stomaka? Rešiti se sindroma peščanog sata je moguće, ali nije toliko jednostavno prestati uvlačiti stomak iako je to korak u pravom smeru, savetuje Brauning.

Prvo se treba rešiti navike uvlačenja stomaka kako ne bismo pogoršali problem. Drugi korak je naučiti pravilno disati. Dopusti telu da se prirodno širi svakim udahom i bez pgraničavanja, a u tome mogu pomoći i vežbe dijafragmalnog disanja.

Obrati se fizioterapeutu za pomoć u jačanju donjih trbušnih mišića. Nisu svi u mogućnosti dobiti takvu pomoć pa je druga opcija samostalno izvoditi vežbe za jačanje donjih trbušnih mišića. Istovremeno, potrebno je raditi vežbe opuštanja gornjih trbušnih mišića.

Loše navike poput uvlačenja stomaka ne nestaju preko noći, a veliku ulogu igraće i mentalni stav. Ako konstantno razmišljaš o stomaku i tome da li je ravan ili ne, možda je vreme i da preispitaš zašto je to tako i da naučiš da voliš svoje telo i osećaš se dobro u njemu nezavisno od toga imaš li isklesane trbušnjake ili ne.

***

Bonus video: Da li su kontraceptivne pilule krivac za smanjeni libido?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram