Šta je zdravije – običan ili slatki krompir?

krompir
Foto: Ronalds Stikans / Panthermedia / Profimedia

Krompir je jedna od namirnica koju mnogi koriste prilično često, ali znate li da li je zdraviji običan ili slatki krompir? Nutricionistkinja Loren Manaker navodi da mnogi veruju da običan krompir nije zdrav, ali to zapravo nije tako.

Običan beli krompir kada se ispeče ili skuva može da pruži brojne hranljive koristi, a uz to je i prilično ukusan, objašnjava ona, pišu na sajtu N1.hr.

Prednosti slatkog krompira

Slatki krompir ili batat ima narandžastu koru, a boja je takva zbog beta karotena. Beta karoten je sjajan za zdravlje generalno gledajući, a u telu se pretvara u vitamin A. Zbog toga je dobar za ispravan rad imunološkog sistema, za zdravlje kostiju, a može biti koristan i za vid, objasnila je nutricionistkinja.

Uz to, Manaker navodi da je slatki krompir bogat antioksidansima, vlaknima i drugim važnim mikronutrijentima kao što su kalijum, vitamin B6 i vitamin C.

Prednosti običnog krompira

I beli, običan krompir ima brojne prednosti. Manaker ističe da običan krompir također sadrži vlakna, vitamin C i kalijum, hranljive materije koju su nužne za naše zdravlje.

Uz to, i običan i slatki krompir prirodno sadrže jako malo masnoća, a ne sadrže holesterol.

Koji je zdraviji?

Obe vrste krompira imaju svoje prednosti. Ipak, Manaker jednom od njih prednost.

“Gledajući koliko hranljivih materija sadrže i običan i slatki krompir, slatki će vam dati više nutrijenata nego običan beli”, rekla je nutricnionistkinja.

Sladak krompir sadrži više vlakana, vitamina A, vitamina B6, vitamina C i kalcijuma, a običan sadrži samo više kalijuma, piše Eat this.

***