Šta je tačno WW dijeta za kojom su Srpkinje poludele jer jedeš sve, a kilogrami se ne vraćaju

Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia, Wiese/face to face / Face to Face / Profimedia,Twitter / Planet / Profimedia

Jedna od najboljih na svetu.

Weight Watchers je jedan od najpopularnijih programa za mršavljenje na svetu. Milioni ljudi, uključujući i žene sa naših prostora, ali i svetske poznate ličnosti poput Opre Vinfri, okrenuli su se ovom režimu ishrane jer obećava gubitak kilograma – bez bumerang efekta.

WW dijetu je kreirala Džin Nideč 1963. godine iz Kvinsa u Njujorku. Ubrzo je taj program, uz određene izmene, postao jedan od najtraženijih planova ishrane na svetu. Dijeta je zasnovana na bodovima koji hrani i pićima dodeljuju vrednosti na osnovu sadržaja vlakana, masti i kalorija, piše HealthLine.

Svaki plan ishrane tokom trajanja WW dijete je individualan i zavisi od toga kakvu hranu korisnik voli, kakav način života vodi i koje rezultate želi.

Postoje tri načina na koji možete praktikovati ovu dijetu u skladu sa vašim potrebama, a pomoć dobijate putem WW aplikacije.

Najbitnije je što je WW dijeta označena među nekoliko najboljih na svetu. Spada u zdrave dijete jer nije restriktivna, nijedna hrana nije zabranjena i suština je u umerenosti. Tokom ove dijete unosićete u svoj organizam dovoljnu količinu proteina, ugljenih hidrata, masti i ostalih hranljivih materija koje su potrebne kako bi organizam normalno funkcionisao, a vi bili zdravi.

Isto tako, unosićete znatno manje kalorija, zasićenih masti, kao i rafinisanog šećera.

Pravila dijete

Sistem pametnih poena omogućava korisnicima da biraju između tri programa WW dijete.

Zdrave namirnice nose nula bodova, dok namirnice sa ne tako zdravim sastojcima, rafinisanim šećerom, zasićenim mastima, nose određeni broj bodova, piše dijeta.net.

Programi WW dijete su zeleni, plavi i ljubičasti program.

Zeleni program – usmereni ste ka 100+ namirnica sa nula bodova.

Plavi program – usmereni ste ka 200+ namirnica sa nula bodova.

Ljubičasti program – usmereni ste ka 300+ namirnica sa nula bodova.

U sva tri programa dobijate i svoj budžet pametnih poena koji možete iskoristiti za namirnice koje inače volite da jedete. Budžet pametnih poena dobija se na osnovu pola, visine, težine i godina.

Uz poene dobijate i mnoštvo recepata koje možete koristiti, a oni sadrže hranu koju bi trebalo da jedete.

Kako biste dobili plan koji najviše odgovara vašim potrebama, potrebno je da odgovorite na sledeća pitanja prilikom prijave za WW program:

Zašto želite da smršate;

Šta ne možete da izdržite tokom dijete;

Koliko vežbate;

Kako i koliko spavate;

Na koji način trenutno razmišljate o životu i životnim navikama.

Da li WW dijeta pomaže u gubitku kilograma

WW dijeta je proglašena za jednu od najboljih dijeta. To je upravo zato što ima hiljade i hiljade zadovoljnih korisnika koji su na jednostavan način uspeli da se reše neželjenih kilograma. Pri tome nisu ugrozili svoje zdravlje, nisu bili gladni tokom dijete i nisu morali da se odriču određene hrane.

Takođe, postoji mnoštvo naučnih studija koje su dokazale da je WW dijeta održiv način ishrane i da radi ono što i tvrdi.

WW dijetu čini posebnom to što je fokus stavljen na stvaranje dobrih i zdravih navika u ishrani, kao i na održiv i dugoročan način ishrane koji će doprineti gubitku kilograma. Ova dijeta vas uči da birate zdravije, ali i da kontrolišete veličinu porcija koje pojedete u toku dana.

Upravo zbog toga je ovo dobra i održiva dijeta jer uspeh ne dolazi preko noći, ali se isto tako ni kilogrami ne vraćaju.

Koliko je teško držati WW dijetu

Tokom ove dijete nijedna namirnica vam nije zabranjena, tako da ne morate da se odričete svog omiljenog jela. I nećete biti gladni. U toku jednog dana dozvoljeno je, ali i potrebno da se imaju tri obroka i dve užine.

U aplikaciji WW korisnici mogu jednostavno da prate broj svojih pametnih poena, čak i kada jedu negde napolju. Takođe, aplikacija ili sajt nude mnoštvo recepata na raspolaganju, što znači da ćete uvek znati šta da kuvate za ručak i večeru, čak i kada uopšte nemate inspiracije.

U aplikaciji možete i pratiti svoj put ka gubitku neželjenih kilograma. Takođe, možete pratiti i svoje dnevne navike, koliko spavate, koliko tečnosti unosite, kao i koliko trenirate. Na ovaj način, pored ishrane, možete se fokusirati i na totalnu promenu stila života i konačno početi sa usvajanjem zdravih navika.

Dijetu mogu koristiti i muškarci i žene, a preporučuje se starijima od 18 godina. Dakle, pre početka treba da izračunate koliko bodova smete uneti tokom dana. Ovako izgleda model:

Pol:

ženama se dodeljuje 7, a muškarcima 15 bodova.

Starost od 18 do 20 godina nosi 5 bodova, od 21 do 35 godina 4 boda, od 36 do 50 godina 3 boda, od 51 do 65 godina 2 boda, više od 65 dobijaju 1 bod.

Visina:

manje od 160 – 0 bodova;

od 160 cm do 165 cm – 1 bod;

preko 165 cm – 2 boda;

Težina:

od 50 kg do 59 kg – 5 bodova;

od 60 kg do 69 kg – 6 bodova;

od 70 kg do 79 kg – 7 bodova (i tako dalje…)

Fizička aktivnost:

fizički neaktivan, uglavnom sedi – 0 bodova;

slaba fizička aktivnost – 2 boda;

umerena telesna aktivnost – 4 boda.

A kako izračunati vrednost namirnica u bodovima? 

Svaka vrsta hrane nosi određeni broj bodova. Kako se povećava broj kalorija, ugljenih hidrata, masti i šećera u hrani, tako se povećava i broj bodova koji određuju njihovu vrednost. Dakle, koliko bodova ima određena hrana, izračuna se deljenjem broja kalorija sa 60, a masti s 9 i dodavanjem njihovih količnika.

Tokom dana možete uneti namirnice u vrednosti osvojenih bodova, piše story.hr.

Hrana koju treba jesti tokom WW dijete

Takozvani mršavi proteini kao što su piletina, jaja, tofu, riba, školjke i jogurt sa niskim procentom masti;

Brokoli, špargle, karfiol, paprike, lisnato zeleno povrće;

Sveže i zamrznuto voće;

Batat, integralni pirinač, ovsene kaše, pasulj i integralne žitarice;

Zdrave masti kao što su avokado, maslinovo ulje i koštunjavo voće.

Namirnice koje ne treba jesti tokom WW dijete

Iako ne postoje namirnice koje su zabranjene i možete jesti svoje omiljene čokoladice tokom WW dijete, preporučuje se ipak da se smanji konzumacija ili da se potpuno izbace sledeće namirnice:

slatka gazirana pića,

čips od krompira,

prerađeno meso, kao što su viršle, kobasice i slično,

slatkiši i torte, kolači, keks.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram