Šta da izbaciš iz obroka da bi uneo 500 kalorija manje

Ešli Grejem
Foto: Swimsuits For All/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Formula za mršavljenje je naizgled jednostavna - ako trošimo više kalorija nego što ih unosimo, smanjićemo telesnu težinu. Šta treba da izbacite iz ishrane kako biste uneli 500 kalorija manje?

Energija koju dobijamo putem hrane potrebna nam je za obavljanje svih funkcija u organizmu koje nas održavaju na životu, piše Ordinacija.hr.

Pročitajte još:

Višak masnog tkiva u telu  posledica je dugotrajne energetske neravnoteže, odnosno unošenja više energije (kalorija) tokom vremena kroz hranu u odnosu na ono što trošimo. Skladno tome, da bismo masno tkivo smanjili, moramo smanjiti kalorijski unos i/ili povećati kretanje i fizičku aktivnost.

Osobe kojima se masno tkivo najčešće se nakuplja u području stomaka pripadaju „tipu jabuka“. Kod drugih osoba masno tkivo se više pohranjuje u području bedara i bokova što nazivamo „tipom kruška“.

Masno tkivo koje se nalazi u abdominalnom delu tj. na stomaku nosi veliki rizik za zdravlje – ako kod žena struk prelazi 88 cm, odnosno 102 cm kod muškaraca. Pretpostavlja se da je povećana telesna masa kao i povećano masno tkivo u telu povezano s preko 50 zdravstvenih komplikacija. Redukcijom samo 5-10 odsto od početne kilaže uveliko smanjujete taj rizik.

Foto: FS-Stock / Alamy / Alamy / Profimedia

Po pravilu nije moguće ciljano gubiti masnoću samo s jednog dela tela. Masne naslage odlaze paralelno iz svih delova tela, a to postižemo laganom redukcijom kalorijskog unosa uz povećanje telesne aktivnosti.

Redukcijom od 500 kalorija na dan od onoga što ste unosili, postiže se gubitak od otprilike 0.5 kilograma nedeljno – što se smatra idealnim gubitkom. Petsto kalorija otprilike unesemo kroz 100 grama čokolade, litar gaziranog pića, dve srednje velike palačinke s čokoladnim namazom, 200 grama pizze, 100 grama čipsa, 180 grama prženog krompira, 80 grama prženog kikirikija, dva velika parčeta kremaste torte itd.

Prebrzi i nagli gubitak kilograma, odnosno restriktivne dijete s preniskim unosom kalorija, dovode do usporavanja metabolizma zbog čega se kilogrami brzo vraćaju.

Za skidanje masnih naslaga nije bitno samo smanjiti unos kalorija i intenzivno početi sa vežbama, već je potrebno da ishrana bude prilagođena svakom pojedincu od strane stručnjaka, da se pravilno kombinuju namirnice kako ne biste imali osećaj gladi. Takođe je važno da ishrana bude održiva kroz duži vremenski period.

teretana; vežbanje; fitnes
Foto: EPA-EFE/Manuel Bruque

Osim masnih naslaga, čest problem je i nakupljena voda u području stomaka odnosno nadutost. Nakupljanje vode uzrokuje preveliki unos soli i šećera koji vodu zadržavaju u telu.

U isterivanju viška vode iz tela pomaže nam pravilna hidracija tj. dovoljan unos tečnosti. Dnevno bi trebalo da unesemo oko 2-2,5 litara – prvenstveno obične vode, čajeva, sveže ceđenih sokova ili tzv. smutija. Osim obične vode, zeleni ili beli čaj ili aloe vera mogu pomoći u izbacivanju viška vode iz tela.

Namirnice bogate kalijumom, kao što su banane, paradajz, sušeno voće, orašasti plodovi i spanać takođe pomažu u rešavanju viška vode.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram