Šta će se desiti tvom telu ako mesec dana svakog dana radiš 100 čučnjeva

Foto: Anatolijs Jascuks / Panthermedia / Profimedia

Čudotvorna vežba.

Kada počnete da radite čučnjeve, fitnes stručnjaci će vam reći da je to jedan od najpametnijih poteza koje biste ikada mogli da napravite kada je vežbanje u pitanju. Čučnjevi su jedna od najboljih i najefikasnijih vežbi za donji deo tela, ali ne samo, ako ih uvedete u svoju rutinu vežbanja, možete biti sigurni da ste na pravom putu do vitke i zategnute figure.

Zanimljivo je da su mnogi otkrili čučnjeve kao fantastičnu vežbu tokom izolacije zbog korone jer se mogu izvoditi skoro svuda, čak i na najmanjem prostoru. Odlična su kućna vežba jer vam za njih ne treba ništa osim sopstvenog tela, čak ni strunjača ili bilo koji drugi rekvizit.

Naravno, ako želite da dodatno ojačate i imate još bolje rezultate, možete dodati bučice ili tegove na zglobove. Zbog toga napravite jedan eksperiment – radite 100 čučnjeva svaki dan u narednih mesec dana.

Naravno, ne morate raditi sto čučnjeva odjednom, već u četiri serije od po 25 čučnjeva za koje će vam biti potrebno desetak minuta. Možete očekivati odlične rezultate kao na primer:

Čučnjevi pomažu u izgradnji mišića

Foto: Shutterstock

Čak ni redovno trčanje na traci nije garancija da ćete izgraditi mišiće nogu — za razliku od čučnjeva. Ako radite 100 čučnjeva svakog dana tokom mesec dana, možete očekivati vidljive mišiće butina i potkolenice, možda ne savršeno definisane, ali vidno čvršće. Pored toga, celulit će biti manje vidljiv.

Vežbe za noge zapravo vežbaju celo telo

Univerzalna je percepcija da čučnjevi izgrađuju samo donji deo tela. Ali istraživanja i stručnjaci za fitnes, tvrde da „čudotvorni” čučnjevi deluju na celo telo i njegovu strukturu. Za donji deo tela, stomak, kukove i drugo – potreban vam je samo taj jedan čudesni pokret.

#related-news_0

To će značajno ojačati vaš torzo

Pri pravilnom izvođenju čučnjeva automatski se aktivira centralni deo tela, odnosno trup, poznat kao jezgro. Zahvaljujući ovome, kada kasnije budete radili vežbe isključivo za trup, moći ćete da izvedete više ponavljanja nego ranije, a možda i plank od tri minuta. Osim toga, možete očekivati i da će se višak masnih naslaga iznad bokova, takozvane ljubavne ručke, značajno smanjiti, možda čak i potpuno nestati.

Vaše držanje će se poboljšati

Izvođenje čučnjeva zahteva kontrolisane pokrete, pri čemu morate biti svesni nekoliko stvari dok se krećete gore-dole. Zbog toga, čučnjevi vam daju bolju kontrolu nad sopstvenim telom i takođe osiguravaju bolje držanje.

Dobićete mišiće zadnjice

Kada se mišići zadnjice očvrsnu, biće lepše oblikovani i definisani i, naravno, čvršći, bez obzira da li imate manju ili veću zadnjicu, prenosi zadovoljna.hr.

***

Bonus video: Vežbe za zadnjicu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram