Šta bi se desilo telu ako biste svaki dan jeli piletinu

piletina
Foto: Shutterstock

Piletinu rado jedu mnogi jer je i ukusna i odličan izvor hranljivih materija. Međutim, pitanje je kako bi naš organizam reagovao ako bismo je jeli svakoga dana.

Ako biste jeli isključivo prženu, pohovanu i jako začinjenu piletinu, to bi moglo da izazove zdravstvene probleme. Ali ako piletinu pripremate bez mnogo masnoće, soli ili šećera, onda ovo meso ima više zdravstvenih prednosti, pišu na sajtu Eatthis.com.

Jake kosti

Kalcijum i vitamin D su vrlo važni za zdravlje kostiju, ali proteini su ključna hranljiva materija za prevenciju osteoporoze i održavanje kostiju zdravim i snažnim. Budući da je piletina izvor visokokvalitetnih proteina, često uživanje u njoj snabdeće vaše kosti barem jednim od mnogih važnih hranljivih sastojaka koji su im potrebni.

Osećaj zadovoljstva

Ako u svoj obrok uvrstite belančevine poput piletine, to može da pomogne da se osećate zadovoljnije i sitije. A to dalje sprečava kasnije preterano uživanje u hrani.

Pročitajte još:

Bolje kognitivne funkcije

Piletina sadrži kolin, hranljivu materiju koja igra značajnu ulogu u poboljšavanju pamćenja, kao i u ostalim funkcijama mozga. Podaci kažu da oni koji konzumiraju više kolina imaju bolje rezultate na testovima pamćenja u odnosu na one koji nisu konzumirali mnogo ove hranljive supstance. Budući da piletina sadrži i vitamin B12, koji je povezan i s funkcijom pamćenja, konzumiranje ove namirnice može da bude odličan izbor ako želite da očuvate kognitivne funkcije.

Više energije

Ako patite od anemije, možda se često osećate umorno – čak i nakon dovoljno sna. Ali ako konzumirate piletinu, mogli biste da povećate nivo gvožđa.

Zdravije srce

Sve dok birate nemasne komade piletine i pripremate je bez prženja, bez dodatih masnoća i bez previše začina, konzumacija ove namirnice može da poboljša zdravlje vašeg srca. Konkretno, ako je i piletina deo vaše uravnotežene ishrane, možete da smanjite nivo takozvanog lošeg LDL holesterola i ukupnog holesterola.

Mogući nedostaci hranljivih sastojaka

Nikad nije dobro previše jesti bilo koju namirnicu. Kada se usredsredite samo na jednu, rizikujete da tako ograničite unos drugih, pa propuštate važne hranljive sastojke. Ako jedete piletinu svakog dana, možda nećete jesti druge izvore proteina poput morskih plodova, mahunarki i drugih namirnica koje nude jedinstvene blagodeti koje piletina nema. Dakle, piletina kao izbor nikako nije loša stvar sve dok jedete i raznu drugu zdravu hranu kako biste dugoročno sprečili nedostatak hranljivih sastojaka.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram