Srpska nutricionistkinja otkriva kako da se nikad ne ugojiš

Foto: Shutterstock

Zdrava ishrana je uvek dobar cilj, a uz savete nutricionistkinje možete da naučite da izbalansirate obrok i sprečite gojenje.

Naša ishrana se uveliko odražava na naše zdravlje i energiju, zato vredi uložiti trud da se hranimo raznovrsnije – i promišljenije.

Kada planiramo svoje obroke, jako je važno znati kako da kombinujemo namirnice, a da telu obezbedimo najviše snage i hranjivih materija.

Nutricionistkinja Ivana Radojičić kaže za Zadovoljna.rs da je najčešća greška koju pravimo jednoličnost ishrane, brza hrana, velika količina začina, ali i način konzumiranja skroba i drugih ugljenih hidrata.

Zato smo od nje potražili savete kako da pravilno kombinujemo namirnice.

„Kada biramo hranu za svoj obrok (i obrok onih koje volimo) trebalo bi da bude pun raznovrsnih i šarenih namirnica. Trebalo bi pravilno da kombinujemo svoj obrok tako što ćemo akcenat staviti na raznoliko sezonsko povrće – i to primarno u obliku salate ili kao kuvano ili grilovano. Supe i čorbe od povrća uvek su dobar izbor kao i leguminoze koje su izrazito zdrave“, govori nutricionistkinja.

Pripremanje večere Foto:Shutterstock

Hrana bi trebalo da bude pripremana kod kuće jer se tako zna tačno sastav jela, naglašava.

„Samo na ovaj način možemo biti sigurni da u našem obroku nema konzervansa i drugih neželjenih sastojaka. Takođe, tako znamo i da li su namirnice dobro higijenski obrađene“, govori.

Poželjno je da se kombinuje meso i povrće koje ne sadrži skrob. Primeri takvog povrća su salata, paradajz, krastavac, kupus, brokoli, tikvice, prokelj, navodi Radojičić.

„Ukoliko već kombinujete bilo bi dobro da prvo pojedete salatu, pa meso i na kraju skrobno povrće. Na ovaj način snižava se glikemijski odgovor organizma na šećere, što je dobro“, njen je savet.

Foto:shutterstock

Za doručak bi bilo dobro uzeti ovsene pahuljice – ali čiste, ne one spremljene kao obroke – i jedna kašika čia semenki ili ovsenih mekinja.

„Sve ovo može se potopiti u jogurt ili malo prokuvati. Može se dodati i jedna voćka ili bobičasto voće akođe je dobar obrok i jaja sa sirom i salatom. Ovo se ujedno može jesti i za večeru“, preporučuje nutricionistkinja.

Za večeru uvek savetuje da jedemo proteine – grilovano meso ili riba sa salatom ili parče kozijeg sira i salata.

Pijaca, povrće
Foto: Shutterstock

Ivana Radojčić imala je i preporuke za osobe koje žele da smršaju.

„Ko želi da izgubi na težini mora da se odrekne slatkiša, grickalica, prerađene hrane, pekare… Najbolje bi bilo da kombinuje grilovano meso i salatu ili drugo neskrobno povrće, ali u umerenoj količini. Sa druge strane, ukoliko se jedu skrobne namirnice kao što je krompir, grašak, pasulj i njih bi trebalo jesti sa salatom ili drugim neskrobnim povrćem“, zaključuje.

***

Bonus video: Kefir

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram