Srbi drugi na svetu najviše jedu namirnicu koja dokazano goji i diže pritisak i šećer

ishrana
Foto: beats / Alamy / Alamy / Profimedia

Nimalo prijatne brojke.

Tek kada se pojave neki naučni podaci i rezultati studija, shvatimo koliko zapravo ne pazimo šta jedemo. Iako se toliko govori koliko je važno šta unosimo u sebe, čini se da mnogi ne mare previše. Kako pokazuje svetska statistika, Srbi su na drugom mestu neslavne liste konzumacije hleba.

Ispostavlja se da godišnje u proseku pojedemo 135 kilograma, što je daleko više od drugih. Jedino je Turska ispred nas sa neverovatnih 199,6 kilograma.

A zašto to nije dobro?

Ako uzmemo u obzir da prosečan Srbin uglavnom jede običan beli hleb, i to mnogo, to i te kako može da ostavi posledice po zdravlje.

Istraživanja pokazuju da previše hleba diže šećer u krvi, a to potencijalno vodi u dijabetes tip 2.

Beli hleb za sendviče, recimo, rafinisana je žitarica, a ne od celog zrna. Kada se jede takav kakav jeste, ima visok glikemijski indeks i može direktno da dovede do povišenog nivoa šećera u krvi, upozoravaju stručnjaci.

Takođe, visok krvni pritisak i previše hleba su u bliskoj vezi. Kako navodi CDC, hleb i peciva su dva glavna izvora natrijuma za koji se zna da podiže krvni pritisak. Čak i relativno skromna količina hleba može da poveća rizik od hipertenzije – studija iz 2018. objavljena u časopisu Nutrients otkrila je da je konzumacija samo jednog komada belog hleba nedeljno povezana sa povećanim rizikom od povišenog krvnog pritiska.

Beli hleb obično sadrži dosta natrijuma, a konzumiranje sve te soli u jednom trenutku može dovesti do nadimanja, što može biti bolno. To dalje može da uzrokuje i zatvor, što svakako nije poželjno.

Ne treba zaboraviti i da beli hleb – goji.

Uz hleb raste rizik da ćete jesti i drugu ne tako zdravu hranu. Njega obično kombinujemo sa prerađenim mesom, jakim namazima, sirevima sa visokim sadržajem zasićenih masti. A to bez sumnje vodi ka gojaznosti.

Da sve bude gore, od hleba smo još više gladni.

Običan hleb uglavnom nema mnogo hranljivih materija. To znači da, kada ga pojedete, u telu se zapravo ne desi nikakav osećaj sitosti. Na kraju od toga raste insulin i šećer u krvi, što dovodi do veće gladi.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram